logotaustatta

 
 

VUODEN 2023 VIHANNES ON PORKKANA

Puutarhaliitto ja kotimaiset kasvikset ry ovat valinneet vuoden 2023 vihannekseksi porkkanan.

Tänä vuonna siis jokaiseen siemenkirjeeseen olemme lisänneet  muiden porkkanoiden lisäksi yhden maailman pisimmistä porkkanalajikkeista – Manpukujin.Manpukuji porkkana sai alkunsa yli 400 vuotta sitten Edo-kaudella Japanissa, jonne porkkana kulkeutui aikanaan Kiinan kautta Afganistanista.

Se lähestulkoon katosi täysin 1950-luvulla jolloin matalamman kasvualustan vaatimat porkkanat yleistyivät kasvimailla. 

Innokkaat siemenharrastajat saivat kuitenkin sen pelastettua ja tänä päivänä sillä on etenkin Japanissa vahva harrastajakuntansa ja siellä sillä on jopa oma fanclubi. 

Tavallisen porkkanan viljelystä Manpukuji eroaa vain sillä, että se tarvitsee allensa niin paljon kasvutilaa että se on helpoin kasvattaa sille erikseen rakennetussa korotetussa kasvilavassa.

Kasvilavan on oltava noin metrin korkea sillä manpukuji voi kasvaa jopa 90cm pitkäksi. 

Parhain kasvulava pitkälle porkkanalle on kehikko irroitettavilla laidoilla jotta satoa korjattaessa pitkä porkkana ei vahingossa katkea. 

Kasvulavan manpukujille voi rakentaa itse lähestulkoon mistä vain, esimerkiksi puinen kehikko, pohjaton tynnyri tai vaikkapa rumpuputki – kunhan korkeus on riittävä.

Kasvulavaan kannattaa jättää maayhteys ja muokata maata myös lavan alta.PITKÄN PORKKANAN KASVATUS

Porkkanat tarvitsevat aurinkoa ja avointa paikkaa ja kasvualustakseen syvän, kevyen, multavan ja hyvin vettä läpäisevän hiekka-maaseoksen (perliitti voi olla hyvä lisä ilmavuuden lisäämiseksi)

Savimaalla viljelykin onnistuu mutta on aiheellista lisätä maa-ainekseen hiekkaa ja eloperäisiä aineksia –  savimaalla kohopenkki onkin parhain vaihtoehto porkkanankasvatukselle.

Ihanteellinen maan pH on 6-7,  maa lannoitetaan tarpeen mukaan kevätmuokkauksen yhteydessä ja on vältettävä runsasta turhaa typpilannoittamista.

Porkkana ei sitä tarvitse ja liiallisella typpilannoituksella se kerää itseensä nitraatteja joka on tarpeen huomioida esim. lastenruokia valmistettaessa. 

Parhain lannoite on luonnonlannoite/karjanlanta, tuhka, komposti.  Porkkanalle tärkeimmät lannoitteessa ovat kalium ja boori. 

Esimerkiksi boorinpuute aiheuttaa porkkanassa halkeamia, onttoutta ja mätänemistä. 

 

Porkkana kylvetään avomaalle aikaisin keväällä kun maa on vielä kosteaa. Jos toiveissa on kisakasvis, aloitellaan esikasvatusta maaliskuulla jos taimille on varmasti saatavilla tarpeeksi valoa. 

Parhain idätyslämpötila on noin kymmenen astetta. 

Manpukujin voi esikasvatuksessa kylvää esim. tyhjään talouspaperirullaan jonka voi pottina siirtää suoraan suurempaan istusastiaan ( tyhjä rulla maatuu aikanaan ) sen jälkeen tarpeen mukaan asteittain suurempaan kasvatusastiaan ja lopulta siirtää sen ilmojen lämmettyä varhain keväällä kasvupaikalleen lavaan niin etteivät juuret vaurioidu. 

Manpukujin kylvösyvyys on tavallisen porkkanan tavoin 0,5cm-2cm. Jotkut manpukuji infot antavat suositukseksi maksimissaan 1cm. nopeuttaakseen itämistä siemenet voi liottaa yön yli ennen kylvöä. Manpukujin itämisaika on 12-18 vuorokautta. 

Kun kyseessä on erikoisempi kasvis, kannattaa se kylvää jo valmiiksi tarpeeksi harvaan. 

Tavallisilla porkkanalajikkeilla taimiväli on 4-5cm ja riviväli 20-40cm mutta pitkän porkkanan kasvatuksessa sille kannattaa varata kunnolla tilaa.

Porkkana kannattaa suojata heti kylvön yhteydessä harsolla tai tiheällä verkolla joka estää porkkanakemppiä ja porkkanakärpästä pääsemästä kasvustoon, harso suojaa myös esim. hentoja taimia alkuvaiheessa sateelta ja kovalta paahteelta.

Harsoa kannattaa pitää vähintään juhannukseen saakka mutta mielellään elokuulle asti. 

Kylvös kannattaa pitää tasaisen kosteana koko kevään sekä alkukesän.  Kasvukaudella on myös  pidettävä huoli säännöllisestä kastelusta etenkin hellejaksoilla sillä kasvulavat kuivuvat avomaata huomattavasti nopeammin. 

Harson lisäksi kasvintuhoojien ennaltaehkäisynä viljelykierron noudattaminen sekä sopivien kumppanuuskasvien valinta ovat tärkeitä. 

Porkkanakärpäsiä pitävät loitolla mm. sipuli ja salvia. Jotkut silppuavat pietaryrtin lehtiä rivien väliin tuholaisten suunnistusta häiritäkseen.

On tärkeää myös poistaa rikat sekä tarvittaessa harata rivivälit. Samalla porkkanaa voi myös mullata jotta sen niskat eivät ala vihertää. 

Ruohosilppu katteena toimii hyvänä lannoitteena kasvukaudella vaikka jotkut sanovatkin sen tuovan porkkanaan kitkeryyttä. 

Porkkanan kasvukausi on noin 75 vuorokautta, mutta esikasvatuksella saadaan lisää kasvuaikaa joka on Suomessa etenkin jättikasvisten kanssa tarpeen. 


Manpukuji – kuten muutkin porkkanat voidaan nostaa maasta myöhään syksyllä niin pitkään kuin maa on sula. Varastoitavat porkkanat nostetaan kun ne ovat tuleentuneet.

Kasvulavassa kasvavien kasvien suhteen on huomioitava, että ne viilenevät ja jäätyvät nopeammin kuin avomaa. On siis ajoitettava  sadonkorjuu oikein ja tarvittaessa käytettävä hallaharsoa apuna. 

Porkkanan voi Suomessa kylvää myös syyskylvönä syys- lokakuussa, mutta huomioitava, että ilman on oltava pysyvästi kylmentynyt jotta siemenet eivät ala syksyn aikana itää. 


Kuvien Manpukujit on kasvattanut Jo Pennsylvaniasta Yhdysvalloista häneltä kannattaa katsella vinkkejä instagramin kautta: beanslushgreens, hänellä oli aikaa kertoa kokemuksistaan tämän jätin kasvatuksessa, joten käykää ihmeessä tutustumassa.  Thank you Jo !!


Myös esimerkiksi Youtubesta löytyy paljon pitkän porkkanan kasvatukseen liittyviä videoita


Lähteet:  Maatiainen, Hyötytarhuri, Luke, Schetelig, HTGSupply, #Beanslushgreens

 

 

PAINAVA PORKKANA (Daucus Carota) 

Porkkanoita on monenkokoisia ja värisiä. Kilpailussa sekä paino- että pituussarjassa  hyväksytään kaiken väriset porkkanat. Paino-sarjassa käytetään useimmiten ns. talviporkkanoita,

käytetyimmät ovat Flakkee-lajikkeita.

Jättiporkkana vaatii hiekansekaisen syvämultaisen maan. Porkkana ei viihdy happamassa maassa. Optimi-pH on 6 - 7 ja boorin saanti on turvattava.

Taimivälin on syytä olla n. 1m, sillä jättiporkkanan lehdistö on tuuhea ja laaja. Porkkanakemppi ja porkkanakärpänen vaanivat myös jättiporkkanaa, joten kasvinsuojeluun on kiinnitettävä huomiota.

Esikasvatus on eduksi, sillä mitä pitempi kasvuaika, sitä suuremmat porkkanat !

Porkkanan voi kylvää esikasvatukseen varhain. Esimerkiksi Britanniassa näiden kasvatus aloitetaan jo tammi-helmikuussa.Helmikuu...maaliskuun alku käy täällä meillä hyvin mikäli taimelle on tarjota tarpeeksi valoa eikä kasvatuspaikka ole liian lämmin. Porkkana kannattaa kylvää yksitellen syviin astioihin/putkiin sillä se kasvattaa nopeasti pitkän juuren joka helposti vaurioituu taimea koulittaessa. Kun pyritään kasvattamaan mahdollisimman painavaa porkkanaa, on sen pääjuuri saatava haaromaan.

Koska jättiporkkana kasvattaa paljon sivuhaaroja pääjuureensa, on lopullisen maasta noston tapahduttava hellävaroen etteivät sivuhaarat pääse katkeamaan.

Kylvö ja esikasvatus:
siemen kylvetään esim. maitotölkkiin. jossa juurella on tilaa kasvaa. Siemen itää 1-2 viikossa ja taimien alkukehitys on hidasta. Taimi siirretään kasvun myötä isompaan kasvuastiaan, sillä uudelleenistutus häiritsee pääjuurta ja saa sen haaromaan. Viimeiseksi siirto lopulliselle kasvupaikalleen maahan varoen pääjuuren vahingoittamista.

Toinen tapa saada pääjuuri haaromaan on myös sen typistäminen. Se on mahdollista tehdä ilman taimen nostamista paikoiltaan. Kun taimi on yli 15 cm pituinen, kaivetaan sen ympäriltä kahdelta sivulta multaa pois jotta saadaan pääjuuri näkyville. Se leikataan päästä poikki. Sen jälkeen taimi mullataan uudelleen ja kastellaan kunnolla muutamien päivien ajan.

Siemenkasvatus: Porkkana on kaksivuotinen eli siemeniä saadakseen täytyy porkkana talvettaa kellari- tmv. oloissa ja istuttaa se keväällä kasvamaan. Kasvupaikaksi on valittava sellainen jossa vesi ei seiso, esimerkiksi hiekkainen alusta on hyvä. Kastelun kanssa kannattaa olla varovainen sillä liian märässä maassa porkkana helposti mädäntyy. 

 

 

 

Porkkana

 

(Lähteet: Eri lähteistä ja kasvattajilta kerättyjä ohjeita, neuvoja ja vinkkejä)

Briteissä kasvisnäyttelyt ovat erittäin suosittuja ja näyttelyharrastajia on paljon. Tässä kaksi linkkiä erään näyttelykasvisten kasvattajan kasvatuspäiväkirjaan.  Vaikka aivan vastaavia täydellisiä lopputuloksia ei olisi tavoittelemassa niin hyviä kasvatusvinkkejä tuolta kyllä näkee ja kuulee. Ensimmäisessä aloitellaan ja toisessa korjataan satoa: