logotaustatta

 
 

MAISSI (Zea mays) 

VUODEN 2016 KASVIS

Kilpailuissa käytettävät pisimmät maissilajikkeet eivät yleensä ole syötäviä ja ne tulevat Etelä-Amerikasta, Meksikosta, Columbiasta ja Equadorista. Näitä siemeniä saa pääasiassa vain kasvattajien kautta. Maissi pitää samoista lannoitteista kuin tomaatti (18-18-30), eli runsaasta typestä.

Kilpailussa mitataan kasvin kokonaispituus, tähkälle ei ole sarjaa.

Eri maissilajikkeiden kasvuajoissa on eroja, esimerkiksi "Jala" tarvitsee pitkän kasvuajan: 180 päivää kasvaakseen, ja siemeniä tuottaakseen 225 päivää (Hollannissa). Jotkut muut lajikkeet ovat nopeampia joten niiden kasvattamisen voi aloittaa hiukan myöhemmin.

Idätys: Maissin kovat siemenet itävät multaan kylvettynä epätasaisesti. Ennen kylvöä niitä kannattaa vähintäänkin liottaa vedessä useita tunteja. Liotettujenkin siemenien itäminen on epätasaista. Parhaan itämistuloksen saa laittamalla liotetut siemenet kostutetun talouspaperin päälle ja kietomalla sen nyytiksi. Nyytti laitetaan muovipussiin ja pussi suljetaan. Pussi sijoitetaan lämmönlähteen päälle (esim. patteri tai lattialämmitys). Tällä tavalla itäminen on nopeaa (keskim.pari vuorokautta) ja tasaista. Kurki pussiin usein ensimmäisen vuorokauden jälkeen, ja kun siemenestä nousee vaaleaa kasvua (vartta) siirrä siemen multaan.

Maissi 1

Pitempään lämmön päällä itävät siemenet ehtivät kasvattaa reilusti vartta sekä juuria, jolloin niiden istuttaminen on jo hiukan hankalaa (kuvan siemenet itäneet 3 vrk:n ajan)

Kasvatus: Maissi kannattaa laittaa esikasvatukseen huhtikuussa sisälle, sieltä siirto esikasvatukseen kasvihuoneeseen ja lopulta istutus ulos lopulliselle paikalleen. Maissi on suojattava hallan varalta. Ne kannattaa myös tukea, sillä vaikka varsi on vahva niin ne kasvavat todella korkeiksi ja isoine lehtineen ottavat tuulta kovasti vastaan.

Mikäli maissi alkaa työntämään juuriltaan useampaa kuin yhtä vartta, on nämä sivuvarret/"varkaat" poistettava sitä mukaan kun niitä tulee mikäli kasvista halutaan kisatarkoituksessa kasvattaa mahdollisimman pitkä. Jos aikomuksena on kasvattaa tähkiä, ei sivuvarsia tarvitse poistaa.

Kypsää tähkää/siemeniä haluavan kannattaa aloittaa kasvatus ajoissa. Kylvöaikaa miettiessä kannattaa pitää mielessä että maissi kasvaa nopeasti pituutta joten pitkä esikasvatusaika saattaa kostautua hankalana lopulliselle kasvupaikalle istuttamisella. Maissi ei kasvata pitkää juurta.

Istutuspaikaksi valitaan multava, lämmin ja halloilta suojattu kasvupaikka, esimerkiksi aurinkoinen ja suojaisa seinusta. Jos halutaan kasvattaa tähkää on muistettava että maissi on tuulipölytteinen kasvi. Hyvänmuotoisia ja kunnolla pölyttyneitä tähkiä syntyy kun maissi kasvaa avoimella paikalla ja melko tiheässä. Taimia täytyy istuttaa usea, minimissään 5 kasvia todennäköisesti on tarpeen jotta pölytys varmistuu. Pölytyssyistä istuta taimet sekaisin rykelmäksi, ei suoraan riviin.

Maissi 2

Kun maissin tähkän "parta" on vaihtanut värinsä valkoisesta ruskeaksi, on tähkä kypsä syötäväksi. Siemenien kypsyminen itämiskelpoisiksi kestää siitä vielä 4-6 viikon ajan

Eloperäiset lannoitteet, kuten luonnonlannoitteet ja palanut karjanlantakomposti sopivat maissille hyvin, koska se tarvitsee ravinteita tasaisesti koko kasvukauden ajan. Kun tähkät alkavat muodostua, maissi hyötyy kasteluveden mukana annettavasta lisälannoituksesta. Lisälannoitukseen soveltuu lannoite joka sisältää kasvua rehevöittävää typpeä ja sadon laatua parantavaa kaliumia.

Maissi 3

Lähteet: Eri kasvattajien neuvoja ja ohjeita

 

 

SE: 540 cm, Timo Ruohonen 2014