logotaustatta

 
 

LONG GOURD  (Lagenaria siceraria) pullokurpitsa


Long Gourd eli pitkäkurpitsa eli kalebassi tai tuttavallisesti Jorma, kuuluvat Cucurbitaceae-sukuun ja Lagenaria-lajiin. Long Gourdit ovat pullokurpitsojen tapaisia, ilman niille tyypillistä pullomaista päätä. Pitkät kurpitsat ovat monikäyttöisiä. Niitä voi nuorena käyttää tuoreena vihanneksena ja pitkät hedelmät kuivattuina astioina - musiikkisoittimiin saakka.

Long Gourdissa kilpaillaan pituus-sarjassa.  

Long Gourd on hyvin nopeakasvuinen, rehevä, vienosti tuoksuva ja suloisen pehmeän tuntuinen köynnöskasvi, joka tuottaa pitkän, yli 3 metrisen hedelmän.

Paikka ja kasvupaikan rakenne

Pullokurpitsat pitävät lämpimästä ja aurinkoisesta paikasta. Kasvihuone on Suomessa paras paikka kasvattaa, sillä Jormat rakastavat trooppisia öitä. Ulkokasvatuskin käy, mutta valitse aurinkoisin, tuuleton ja pihasi lämpimin paikka. Mikään muu paikka ei ole Jormalle sopiva.

Kasvutukena köynnössäleikkö kattosäleiköllä, ts. pergola tyyppinen rakennelma, on paras. Mikä muukin noin 4 m korkea rakenne käy, kunhan se on hyvin tukeva tai sen voi tukea kasvun edetessä. Kasvusto on painava ja pitkä painava hedelmä on saatava hyvin tuettua ylhäältä. Älä siis valitse mitään hentoista rimpularimaa, vaan heti jykevä, kestävä ja riittävän korkea rakennelma. Tai voihan sitä laittaa mutta varaudu nikkaroinnilla, kun kasvusto uhkaa romahtaa alas.

Hedelmä kasvaa tyypillisesti suoraan alaspäin, joten tilaa pitää olla reilusti yli 3 metrin hedelmän kehittymiseen. Tilan mataluuden vuoksi, voi hedelmän kasvattaa vinottain alustalla (tästä myöhemmin). Yksi vaihtoehto on tehdä kasvihuoneen lattiaan hedelmälle kaivanto alaspäin. 

Valitse paikka myös siten, että pääset hoitamaan kasvustoa ja pölyttämään kukat. A-tikkaat on hyvin kätevät kun kiivetään ylös suorittamaan välttämättömiä toimenpiteitä.

 

Kasvualusta

Long Gourd pitää vahvasta hyvin lannoitetusta maasta. Kasvualusta voi olla suoraan maassa, mutta vaikkapa lavakauluksista tehdyssä korotetussa ja rajatussa kasvualustassa kasvaa myös hyvin. Kasvualustan muodostamiseen voi käyttää jättikurpitsoiden ohjetta mutta pienemmällä alalla. Long Gourd on ylöspäin kasvava köynnös ja juurten optimointia lehtihangoista ei ole samassa suhteessa kuin jättikurpitsalla. Rajattuun kasvualustaan voi käyttää biohiiltä ja bokashia pitämään kasvualustan kosteutta ja ilmavuutta yllä sekä tuomaan ravinteikkuutta.

Siementen valinta

Mistä Long Gourdin siemeniä? Yhdistys jakaa siemenkirjeessä tämän kasvin siemenet. Siemeniä on myös mahdollista ostaa, mutta et voi olla varma onko ne pitkiä. Kalebassit pölyttyvät keskenään ja hedelmän muoto voi olla väärä. 

Kun Long Gourdin pölytys on suoritettu suljetusti, siemenestä kasvavan hedelmän muoto on pitkä. Siementen merkitseminen noudattaa jättikurpitsoiden ohjetta -> Pituus, kasvattaja, vuosi ja mistä yhdistelmästä. 

 

Idätys

Siemenen kasvuunlähtö voi olla konstikasta. Siihen ei kannata luottaa, että laitat siemenen multaan ja odotat. Ei välttämättä lähde ollenkaan. Pelkästään siemenen liotus ja idätysalustakin on välillä hyödyttömiä toimenpiteitä.

Jättikurpitsoilla viilataan siemenen reunat, Jorman siementä pitää käytännössä pahoinpidellä.

Siemenen reunan aukaisulla saadaan varmistettua että itäminen lähtee käyntiin. Sivuleikkureilla voi leikata sivun auki, sitten vasta liotus ja idätysalustalle kosteaan paperiin laitettuna ja muovipussiin. Muista avata pussi ja katsoa kerran päivässä, onko mitään tapahtunut. Itäminen voi tapahtua heti tai vasta viikon päästä, riippuen siemenen elinvoimaisuudesta.

Yhdistyksen tiktokissa on kuvallinen ohje siementen käsittelyyn: https://vm.tiktok.com/ZGeAKsaar/

 

Esikasvatus ja istutus

Hyvä idätysaika on huhtikuun loppu - toukokuun alku. Tällöin tyttökukat muodostuvat heinäkuun alussa ja hedelmän kasvu tapahtuu lämpiminä kesäöinä. 

Taimet tarvitsevat esikasvatus vaiheessa kasvivalot, muuten niistä tulee pitkiä ja honteloita. Jormat menevät samalla valoitusajalla kuin jättikurpitsatkin. Lannoituskin noudattaa jättikurpitsan lannoitusta.

Kasvi noudattaa samaa kasvuston mallia kuin jättikurpitsakin. Pääverso, sivuversot, sivuverson sivuversot jne. 

Istutus kasvihuoneeseen, kun vaaraa paleltumiselle ei enää ole. Istuta taimi vinoon. Kasvata pääversoa noin 0.5 - 1 m matkalta mullan pinnalla, jotta saadaan lehtihangoista lisää juuripinta-alaa kasviin kuin pelkästään nyt ruukussa olevat juuret. Poista tältä juurtumismatkalta sivuversot ja kukka-aihiot ja kiinnitä pääverso ristikkäisillä tikuilla mullan pinnalle. 

Kun pääversoa on riittävästi mullan pinnalla, ohjaa pääverso kehikkoon ylöspäin. Anna kasvin muodostaa pääversosta sivuversoja köynnöstukeen.

Kasvusto ja kukinta

Kasvuston väri tulee olla sinisenvihreä. Typpilannoitus on kasvuvaiheessa tärkeä. Hyvissä olosuhteissa (lämpö, vesi, valo, lannoitus)  pääverso kipuaa kehikon päälle nopeasti. 

Anna pääverson kasvaa ylös, koska siinä kasvava hedelmä kasvaa parhaiten. Poista tarvittaessa sivuversot, mutta ota pois sivuversojen sivuversot sekä poikakukat ja liian alhaalla olevat tyttökukat. Jos et karsi kasvustoa yhtään, on kohta käsissäsi valtava viidakko ja lyhyt Long Gourd -hedelmä.

Ohjaa versot kasvamaan telineessä järjestyksessä. Ota huomioon, että kasvi saattaa tehdä lehtihangan jälkisilmusta toisenkin verson sivuversoon. Yksi kerta sivuversoista ei välttämättä riitä sivuversojen sivuversojen poistoon.

Kun pääverso alkaa olemaan ylhäällä, muuta lannoitus kukintalannoitukseksi. Käytännössä - vähennät typpilannoitusta ja nostat fosforin ja kaliumin määrää. Kerrot kasville, että nyt teet laadukkaita pitkiä tyttökukkia. 

Kasvi tekee ensin poikakukkia

kuvassa poikakukka

 tyttökukat muodostuvat myöhemmin. 

kuvissa tyttökukkia

 

Huomioi! Pullokurpitsoiden kukat aukeavat illalla noin klo 22. 

Aamulla tehty pölytys on myöhässä ja pölyttymistä ei tapahdu. Mikäli samassa kasvihuoneessa on muitakin samaan lajiin kuuluvia kasveja niin emi- ja hedekukat on syytä sitoa aamulla kiinni, tavalla tai toisella. 

Illalla noukit sidotut poikakukat mukaasi ja kiipeät tikkailla ylös ja pölytät tyttökukan. Tyttökukka tulee pölytyksen jälkeen sitoa uudelleen kiinni. Vuorokauden päästä voit purkaa sidoksen.

 

Hedelmän valinta ja kasvatus

Pölytä useampi tyttökukka pääversoon. Voit myös pölyttää sivuversoon muutaman alun. Pölytä tyttökukka useammalla poikakukalla. Poista poikakukasta terälehdet ja pyörittele varovasti emin ympärillä.

Tyttökukka lähtee reippaasti kasvamaan pituutta, mutta silti saattaa abortoitua pois. Tällöin hedelmän alku muuttuu kiillottomaksi ja kärki pehmenee. Poista tällaiset alut. Katkaise hedelmän alut kannasta. Mikäli poistat alut katkaisemalla hedelmän, on kasvi sen verran pöhkö, että lähtee korjaamaan katkennutta alkua ja kasvattaa sitä, jos on pölyttynyt. 

Pölytyshetkellä voit mitata hedelmän alut. Pitkästä ja kapeasta alusta kasvaa pitkä Long Gourd. Anna tyttökukkien hedelmän kasvaa vähintään 30 cm pitkiksi, että varmasti on pölyttynyt. Sitten valikoit sen pölytyshetkellä olleen pisimmän alun tai sen mikä kasvaa nopeimmin ja poistat muut. Poista myös poikakukat ja muista edelleen kokoajan poistaa sivuversojen sivuversot ja ohjata pääversoa ja sivuversoja. 

Muuta lannoitusta enemmän kaliumpitoiseksi, kun olet varma, että haluamasi alku on pölyttynyt. Tarkkaile kasvin lehtiä ja verson kärkiä, että typpi on riittävä. Periaate lannoituksessa on sama kuin jättikurpitsalla. 

 

Hedelmän kasvu ja kasvattaminen roikkumalla

Alku kasvaa hyvin ripeästi hyvissä olosuhteissa. Jorma venyy parhaimmillaan vajaat 30 cm vuorokaudessa. 

Kiipeä tikkailla ylös ja laita hedelmän kannalle suoja/pehmike. Kanta ei saisi taittua jyrkästi. Pehmikkeeksi käy vaikka vanhan jumppamaton taitettu palanen. Tee toimenpide riittävän ajoissa, silloin kun hedelmää jaksaa vielä nostaa, pehmikkeen laittaminen on helppoa, hedelmää on helppo siirtää ja hedelmän kantaan ei tule vauriota. Jos mahdollista niin pölytys vaiheessa on viimeistään hyvä siirtää alku paremmalle paikalla. Parhaiten onnistuu verson kärjen siirtäminen kasvuvaiheessa, kun kasvi on muodostamassa tyttökukkaa.

Mikäli tyttökukka on sellaisessa paikassa, ettei siinä kohtaan ole mitään tukirakennetta, niin sitten rakennat tarvittavan roikkumiskohdan. Akkuporakone, saha, tikkaat ja kiipeät ylös tekemään tarvittavaa tukea.

Jos hedelmä kasvaa sellaisessa paikassa että siitä kuljetaan ohi tai siihen tuulee - laita pystyyn lauta ja sido löyhästi harson kappaleella Jorma lautaan tai laudan lähelle, ettei hedelmä heilu. Heiluminen rasittaa kantaa. Kasvi pitää itse kiinni kärhöillä telineen rakenteesta mutta on syytä varmistaa sitomalla tuki hedelmän kantaan sekä versoihin, molemmin puolin ennen kantaa.

Mikäli teline uhkaa romahtaa alas kokonaan, tue maasta ylöspäin koko komeus laudoilla ja lankuilla tukevaksi. Yleensäkin, tee toimenpiteet ajoissa - silloin kun on vielä mahdollista vielä nostaa ja siirtää.

Hedelmä kasvaa noin 40 vuorokautta. Ensimmäiset 30 vuorokautta kasvaa hyvin nopeasti pituutta ja viimeiset 10 päivää hitaasti. Kirjaa pölytyspäivä ylös ja seuraa mittanauhan kanssa kasvua. 

Kun kasvu on loppunut. Ota lauta, kiinnitä Long Gourd lautaan vaikka pakkausteipillä ja vasta tämän jälkeen katkaise kanta. Pitkä hedelmä on painava ja laudan kanssa siirtely tarvitsee apukädet avittamaan kääntelyssä. Jos siirrät hedelmää ilman kiinnittämistä lautaan - menee hedelmä poikki.

 

Kasvattaminen vinossa tason päällä

Jos kasvupaikka on niin matala ettei roikkumalla ole mahdollista kasvattaa, eikä kasvupaikan kohdalle maahan voi kaivaa monttua 

tai tehdä kasvihuoneen lattiaan reikää, kasvatus tason päällä on mahdollista. Jos päädyt kaivamaan, niin kaiva riittävän aikaisessa vaiheessa suuremmaksi ja syvemmäksi, ettei hedelmän kärki osuu kuopan pohjaan.

Jos kaivaminenkaan ei ole mahdollista, niin sitten on otettava jokin taso käyttöön eli käytännössä lauta. 

Ota riittävän pitkä lauta, n. 4 m. Laita laudan päälle jokin pehmike (jumppamattoa, kastelumattoa, harsoa  tms). Laita hedelmä jo heti pienenä kasvamaan tason päälle. Pienen hedelmän käsittely on yksinkertaisempaa ja helpompaa kuin siirtää parimetrinen painava pötikkä. Kiinnitä lauta tukevasti ylhäältä, katso ettei hedelmän kanta taitu ja kiinnitä Jorma laudalle joustavalla materiaalilla - esimerkiksi mustekalakuormakiinnikkeillä. 

Kasvaessaan hedelmä ei pysy tasolla. Hedelmä ikäänkuin “pyörii” yöllä ja putoaa tasolta jos et kiinnitä sitä mitenkään. Koska hedelmä kasvaa pituutta todella paljon vuorokauden aikana, pitää huolehtia ettei hedelmän kärki osuu mihinkään esteeseen. Jo pienikin häiriö kärjen kasvulle saa vääntymisen aikaan. Vääntynyttä kohtaa ei hedelmä korjaa itse suoraksi eikä sitä saa kiinnittämälläkään suoristettua. Siksi esimerkiksi kourut on hieman huono vaihtoehto, koska kärki voi osua reunaan ja hedelmä menee mutkalle ja mahdollisesti vielä katkaisee itsensä kasvullaan.

Kuten jättikurpitsa, myös Long Gourd kasvaa lämpiminä kesäöinä enemmän kuin päivällä. Hedelmän ja kasvuston huolto aamuin illoin on tarpeellista. Kärjen tyhjästä tilasta tulee huolehtia, oli kasvutapa suoraan alaspäin, kaivantoon tai tason päällä.

 

Kastelu

Long Gourd pitää lämpimästä. Kasvusto on hyvin, oikein lannoitettuna runsas ja suorastaan aggressiivinen hyökätessään versoillaan joka puolelle. Kasvualusta ei tarvitse olla jatkuvasti märkä, mutta riittävästä veden saannista on lämpöisessä huolehdittava. Rajattuun kasvualustaan on hyvä lisätä biohiiltä pidättämään vettä. Muista ladata biohiili ennen kasvualustaan lisäämistä. Lataamaton biohiili käyttää kasvualustasta kasvin tarvitseman typen.

 

Tuholaiset ja kasvitaudit

Loppusyksystä lehdistöön saattaa ilmaantua härmä ja vihannespunkit. Poista härmäiset ja tuholaisten vaivaamat lehdet ja karsi kasvustoa, jotta ilma kulkee lehdistön läpi. Syksyn viileydessä hedelmä on useinkin jo kasvanut ja otettu irti. Kasvuston voi poistaa heti tämän jälkeen. 

 

Hedelmän valmistuminen

Hedelmä kasvaa 30 päivää reippaasti ja lopun 10 päivää hitaasti. Tarkkaile viimeisen 10 päivää koska kasvu loppuu. Mikäli tahdot tiristää pituuteen loputkin millit yli 40 vuorokauden, saattaa hedelmä haljeta ja kausi on sitten siinä. Siksi on tärkeää pitää mittauksesta huoli ja katkaista kanta kun kasvu on pysähtynyt. Long Gourdille voidaan suorittaa omatoiminen mittaus yhdistyksen ohjeiden mukaisesti tai hedelmän voi säilyttää syksyn kilpailuun. 

 

Siementen valmistuminen

Long Gourdin siemenet sijaitsevat hedelmän kärjessä paksuhkossa osassa. Muu varsi hedelmästä on siemenistä vapaa.

Hedelmän purkamisella ei ole mikään kiire. Kilpailun jälkeen voit laittaa pötikän säilöön lämpimään. Hyvä paikka on sisällä vaikka sängyn alla tai kaapiston päällä. Anna siementen valmistua rauhassa. 

Kalebassien painosta lähtee lähes 90% ja hedelmän sisälle jäävät vain siemenet rapisemaan - soitin. 

Voit purkaa siemenet pois joskus joulukuussa tai vasta seuraavana vuonna. Pidä hedelmä tähän asti lämpimässä. 

Kuivaa siemenet ilmavassa paikassa ja kääntele välillä.

Kuivunut kuori on hyvin kestävä ja sen voi puhdistaa ja vaikka maalata koristeeksi. 

Bushel Gourd (Lagenaria siceraria)

(Lue myös Long Gourdin ohje, ne on osittain täysin samat)

 

GPC on valinnut yhdeksi kilpailtavaksi kasviksi Bushel Gourdin.(The Great Pumpkin Commonwealth (GPC) on kansainvälinen jättikasviskilpailujen kattoliitto.) Long Goudissa on pituus niin tässä Bushel Goudissa on paino.

Bushel Gourd on pullokurpitsa kuten Long Gourdikin. Gourdeja on paljon erikokoisia ja näköisiä mutta vain näiden kahden kasvin hedelmän koosta kilpaillaan.

Bushel on lehdistöltään jäykempi ja karkeampi kuin Long Gourd, tuoksukin on hiukan voimakkaampi kuin Jormalla

 

Idättäminen

Idättäminen aloitetaan huhti-toukokuun vaihteessa. Idätyksestä ensimmäisiin tyttökukkiin menee noin 60 vuorokautta. Pyrkimys on tehdä pölytys heinäkuun alussa, jolloin kesän lämpimät yöt kasvattavat hedelmän jättimäisiin mittoihin.

Bushelin siemen on isompi kuin Long Gourdin ja Bushelin siemen itää vielä huonommin kuin Long Gourdin. 

Isokokoisen siemenen kuori tuntuu samettisen pehmeän korkkimaiselta. Liottaminen ei juurikaan auta Bushelin itämiseen, kosteus ei mene kuoresta läpi. Kaikkein paras vaihtoehto on, että sivuleikkureilla otat siemenen sivun auki, jotta kosteus pääsee siemenen sisään ja itäminen käynnistyy. Katso Long Gourdin ohjeesta siemenen sivun aukaiseminen! Ettet leikkele siementä väärin.

Tämän jälkeen vasta liotus käden lämpöisessä vedessä pari tuntia ja kostean paperin väliin, muovipussiin ja tasaisen pohjalämmön päälle tai idätysmatolle itämään. Tarkista idätysmaton lämpötila, ettei ole liian lämmin ja siemen paistu. Muutamassa päivässä lähtee Bushel työntämään juuren alkua ja sirkkalehdet kuoriutumaan kuoresta.

 

Istutus ruukkuun

Kun itäminen on tapahtunut ja Bushel kasvattaa juurta, on aika istuttaa ruukkuun. 

Ruukku on hyvä olla iso, etteivät juuret kietoudu ruukussa ympyrää. Kasvu häiriintyy istutusvaiheessa, jos joudut avaamaan kierteisiä juuria.

Bushel tarvitsee esikasvatusaikana runsaasti valoa kuten kurpitsakin.

Pääsääntöisesti Bushel Gourdin kasvatus muistuttaa Long Gourdin ohjetta, siementen pahoinpitelystä lähtien. Paras kasvupaikka on kasvihuoneen lämmössä. 

Kasvutavaksi voi valita joko kasvattamisen maata pitkin ja nostaa vain hedelmän irti maasta alustalle tai voit kasvattaa köynnöksenä.

 

Kasvualusta

Kasvualusta tulee olla ravinteikas, ilmava, kosteahko ja runsaasti orgaanista ainesta sisältävä. Koska kasvi pitää lämpimästä tulee kastelusta huolehtia. Bushel kasvaa hyvin rajatussa kasvualustassa mutta kasvualusta ei saa päästä kuivumaan. Voi istuttaa myös suoraan maahan, mikäli se on kasvihuoneessa mahdollista.

 

Kasvu köynnöstukeen

Bushelin kasvu köynnöstyyppisenä pergolassa, noudattaa Long Gourdin ohjetta telineeseen kasvattamista.

Istuttamisen jälkeen anna pääverson juurtua kasvualustan pinnalle noin metrin matkalta (mikäli mahdollista) ja vasta tämän jälkeen nosta pääverso kasvamaan köynnöstukeen ylöspäin. Tämä siksi että juuriston pinta-alaa on hyvä olla enemmän kuin pelkästään ruukussa oleva juuristo. 

Voit poistaa mullan pinnalla kasvavasta pääversosta sivuversot, mikäli ne eivät mahdu kasvamaan kasvualustassa. Jos jätät sivuversot, poista sivuversoista sivuversojen sivuversot. Hyvällä ja oikealla lannoituksella kasvi saa melko tehokkaan sotkun aikaiseksi jos et rajoita versojen määrää. Oleellista on pitää selvillä missä on pääverso, koska siihen muodostunut hedelmä kasvaa parhaiten.

Versojen poistolla on kyllä se toinen puoli Bushelissa. Tyttökukkia tulee harvakseltaan, sivuversojen sivuversojen poisto harventaa tyttökukkien lukumäärää entisestään. Kukintalannoituksella voit ohjata kasvia muodostamaan enemmän tyttökukkia, ehkä. 

Kun olet mahdollisesti kiipeillyt pölyttämässä tyttökukan, hedelmä on varmasti pölyttynyt niin jonkinlainen ratkaisu pitää kasvavalle hedelmälle keksiä. 

Nikkaroi ylös jokin taso tai voit käyttää luovia ratkaisuja. 

 

Kasvu maata vasten

Bushelin kasvuston tulee olla väriltään tummanvihreä, oikeastaan sinisenvihreä. Bushel ei ole ihan niin aggressiivinen kasvutavaltaan kuin Long Gourd. Kasvi saa silti versoillaan tehtyä sotkun.

Versojen rakenne on kuitenkin sama kuin kurpitsoilla ja Long Gourdilla - pääverso, sivuverso, sivuverson sivuversot jne.

Lehtihangasta lähtee kärhö, juuri, verso ja kukka kuten kurpitsoilla

 

Kasvata Bushel “kuusen malliin” kuten kurpitsakin, kun kasvatat maata vasten. Karsi sivuversojen sivuversot pois, muuten olet pulassa, ehkä. Tosin tyttökukkien määrä on sitten pienempi. Anna kasvin muodostaa lisää juuripinta-alaa juurtumalla lehtihangoista maahan.

Bushel on omalaatuinen kasvi ja aina ei tee kuten haluat. Tyttökukkien muodostuminen tai oikeastaan se muodostumatta jääminen on ongelma. Tarvittaessa voit antaa kaikkien versojen kasvaa. Kun mahdollinen pölyttyminen on varmaa, poistat kasvustosta kaikki tyttö-ja poikakukat, päätät osan versoista katkaisemalla kasvupisteen ja annat pääverson ja sivuversojen kasvaa. 

 

Kukat ja pölytys 

Kasvi tekee terälehdiltään samanlaisen kukan kuin Long Gourdikin mutta tyttökukan alla oleva hedelmän alku on pyöreä.

Kun tyttökukkia on näköpiirissä, niin kukat aukeavat illalla klo 22 jälkeen. Pölytys yöllä tai viimeistään viiden aikaan aamuyöllä. Poikakukat muodostuvat ensin versoihin ja vasta näiden jälkeen muodostuvat tyttökukat.

Jos samassa kasvihuoneessa on muitakin pullokurpitsoita, sulje aamulla tyttökukat ja poikakukat, ristiinpölyttymisen vaaran vuoksi. Jokin pullokurpitsoista innostunut yökkönen saattaa käydä tuikkaamassa väärät pölyt tyttöön.

Tyttökukalla on selkeästi nähtävissä pallukka, poikakukalla ei ole.

Kerää poikakukat, ota terälehdet irti ja pyörittele tyttökukassa. Käytä useampaa poikakukkaa yhteen tyttökukkaan, pölyttymisen varmistamiseksi. Lopuksi sulje tyttökukka. Vuorokauden jälkeen voit purkaa tekeleesi pois.

Jos hedelmä muuttuu pölytyksen jälkeen kiillottomaksi ja pehmenee, se ei ole pölyttynyt.

Kuvassa pölyttynyt Bushelin alku

 

Lannoitus

Lannoita alkukasvatuksessa riittävällä typpilannoituksella. Kasvuston väri tulee olla tumman vihreä, jopa sinisenvihreä.

Muuta tavoitellun kukinnan lähestyessä kukintaan painottuvaan lannoitukseen.

Muuta pölytyksen jälkeen lannoitusta enemmän kalium-painotteiseksi, muista kuitenkin tarkkailla tilannetta typen osalta. 

 

Hedelmän irrottaminen 

Bushelin hedelmää ei tarvitse ottaa kasvustosta pois kun kasvu loppuu. Hedelmällä ei ole halkeamisen vaaraa kuten Long Gourdilla.

Siementen valmistuminen

Ota bushel irti kilpailuun, tuo punnittavaksi tai jos pakkanen tahtoo syyskuun lopussa tulla kasvihuoneeseen, ota sitä ennen irti.

Ajoissa pölyttynyt, riittävän määrän kasvupäiviä saanut bushel säilyy hyvin. Kylmyys tai pintavauriot laittavat pinnan alttiiksi mätänemiselle.

Voit säilyttää hedelmää lämpimässä, valmistamassa siemeniään, muutaman kuukauden. Tarkista välillä ettei pinta lähde pehmenemään.

Jos pehmenemistä ilmenee, avaa bushel, kerää siemenet ja laita tyhjä kuori kuivumaan. Kuivata siemenet ilmavassa paikassa, kääntele niitä että kuivuvat tasaisesti.

Kuori kuivuu kovaksi ja kestäväksi. Pintaa voi käsitellä eritavoin.