logotaustatta

 
 

AURINGONKUKKA (Helianthus annuus)

Auringonkukka kilpailee jättikasviskilpailuissa yhtenä sen lajeista. Kilpailuissa auringonkukalla on eri sarjat kukan koolle ja koko kasvin pituudelle.

Auringonkukkia.JPG - 3.21 MB

Auringonkukka tarvitsee paljon auringonvaloa ja vahvan maan. Esim vahva kompostimultapohjainen alusta jonka syvyys on vähintään 50 cm on hyvä. Auringonkukkaa voi lannoittaa samalla lannoitteella kuin tomaattia (18-18-30), eli sille täytyy antaa runsaasti typpeä. Pituutta voi tulla hyvinkin paljon (8 m), joten kasvin tukeminen on tärkeä toimenpide kasvukauden aikana, muuten auringonkukat ovat terveitä ja vaivattomia kasveja. Useimmissa lähteissä suositellaan suoraa ulosistutusta, koska auringonkukka kasvattaa pitkän pääjuuren joka saattaa uudelleenistutuksessa vahingoittua, jos kasvi on esikasvatettu sisällä.

Lyhyt esikasvatus esimerkiksi maitopurkissa (ulos istutettaessa avaa maitopurkin sivu ja laita sisältö istutuskuoppaan tarkasti varoen vahingoittamasta juurta) tai suorakylvö ulos kasvupaikalle toukokuun lopussa n. 2 cm syvyyteen. Kuopan pohjalle kannattaa laittaa reilusti esimerkiksi kompostoitunutta hevosenlantaa tai vast. , juuret kasvaessaan ottavat siitä voimaa. Pienet taimet suojataan hallalta esim. harsoilla. 

Jos tarkoitus on kerätä siemenet kukinnosta talteen on muistettava että auringonkukalla on pitkä kasvatusaika. Siemen tuleentuu noin 6 viikon kuluttua kukinnasta, eli kukinnan pitäisi alkaa heinäkuun puolessa välissä että siemenet ehtivät kypsyä.

Auringonkukka pärjää hyvin viileämmissäkin ilmastoissa joten meillä se aurinkoisella paikalla tuulelta suojattuna ja tuettuna todennäköisesti kasvaa mukaviin mittoihin.

auringonkukka

 

Lähteet: Koottu eri lähteistä