logotaustatta

 
 

SUOMEN JÄTTIKASVISYHDISTYS RY

PUNNITUS / MITTAUSOHJEET  - ohjeet päivitetty 16.9.2013 -

Punnitussääntömme pohjautuvat EGVGA:n (European Giant Vegetable Growers Association) kilpailusääntöihin . Lisäksi GPC:n (Great Pumpkin Commonwealth) kilpailusääntöjä käytetään sen alaisissa punnitustilaisuuksissa.

AURINGONKUKKA (Helianthus annuus )

kukinnon leveys: Auringonkukan kukinnon leveys mitataan niin että pisin terälehtien välinen etäisyys on tulos. Terälehtien etäisyydet voidaan merkitä alustaan, kukka siirretään pois ja etäisyys mitataan. Kukinto on leveimmillään kun siemenet ovat kehittyneet.

kasvin pituus: Auringonkukan pituus mitataan tyvestä kukinnon korkeimpaan terälehteen saakka suorassa linjassa. Juuristoa ei oteta mukaan. Tulos saadaan mitattua luotettavimmin kun tyven kohta ja latva merkitään alustaan, kasvi siirretään pois ja suoritetaan merkkien välin mittaus.

MAISSI (Zea mays)

Maissin pituus mitataan varren tyvestä kukinnon päähän. Usein varsi menee jonkin verran maan alle, joten se kannattaa kaivaa varovasti ylös. Juuret leikataan irti. Maissin pituus mitataan suorana linjana tyvestä kukinnon päähän, tai mikäli kukintoa ei ole niin varren ruusukkeen päähän. Lehtiä ei mitata. Mittauksen voi tehdä niin, että alustaan piirretään merkki tyven ja huipun kohdalle ja mitataan välimatka.

Jossain kilpailuissa on sarja myös maissin tähkän pituudelle erikseen.

TOMAATTI (Solanum lycopersicum)

Tomaatin tulee olla puhdas, ehjä ja hyväkuntoinen. Mätiä kohtia ei sallita ollenkaan. Kantaa saa olla kiinni 2,5 senttiä.

KURKKU (Cucumis sativus)

Kurkuiksi hyväksytään vain Cucumis sativus- lajikkeet, sillä Cucumis-sukuun kuuluu myös meloneja. Mitään risteytyksiä näiden välillä ei hyväksytä.

Kilpailukasviksen on oltava 100% vihreä, tai jos se on kypsä niin keltainen/rusehtava. Hedelmän on oltava puhdas ja hyväkuntoinen. Reikiä, halkeamia ja märkiviä/mätiä kohtia ei sallita. Kannan pituus saa olla maksimissaan 2,5 senttiä. Kilpailusarjat ovat erikseen pituudessa ja painossa.

Kurkun pituus mitataan suorana linjana tyvestä kärkeen. Kurkun pituuden mittauksen voi tehdä niin että se laitetaan makaamaan paperin tai pöydän päälle. Alustaan laitetaan merkki kurkun kärjen kohdalle sekä kohtaan josta kanta lähtee. Näiden merkkien väli mitataan. Kantaa ei mitata mukaan.

PALSTERNAKKA (Pastinaca sativa)

Kilpailuissa palsternakan tulee olla puhdas, kuiva, ehjä ja hyväkuntoinen. Mätiä kohtia, reikiä ja märkiviä halkeamia ei sallita. Lehdet tulee olla poistettu mahdollisimman läheltä juuresta. Jos palsternakassa on pehmeitä ruskeita kohtia ne voi pestä pois ensin.

Painolle ja pituudelle on omat sarjansa. Pituus mitataan suorana linjana tyvestä kärkeen, lehtiä ei oteta mukaan mittaan.

PORKKANA (Daucus carota)

Porkkanan tulee olla puhdas, ehjä ja hyväkuntoinen. Mädäntyviä kohtia ei saa olla. Haarautuneet porkkanat hyväksytään kokonaisina, kunhan ne kasvavat yhdestä samasta tyvestä. Lehdet tulee leikata mahdollisimman läheltä irti.

Painolle ja pituudelle on omat sarjansa. Molemmissa hyväksytään pelkästään oranssin väriset porkkanat.

PUNAJUURI (Beta vulgaris var. rubra)

Punajuurikas (Beta vulgaris var. conditiva, syn. Beta vulgaris var. rubra), jota kutsutaan myös nimellä punajuuri, on juurikkaan (Beta vulgaris) muunnos.

Punajuuriluokassa hyväksytään ainoastaan tyypillinen tummanpunainen ja pyöreämallinen beta vulgaris rubra –lajike. Punajuuren ja sokerijuurikkaan sukulaista Mammoth-lajiketta ei hyväksytä punajuuriin, vaan niille on oma sarja.

Punajuuren tulee olla punnittaessa puhdas, siinä ei saa olla mädäntyneitä kohtia, märkiviä/syviä halkeamia eikä syviä reikiä. Punajuuren juuret hyväksytään, mutta kaikki lehdet on leikattava tyvestä pois.

MAMMOTH-sarjaa koskee muuten samat säännöt kuin Punajuuri-sarjaa , mutta se saa olla myös ontto.

KAALI (Cabbage), Brassica oleracea capitata

Keräkaali (Brassica oleracea capitata) muodot = Valkokaali (capitata var. alba), suippokaali (capitata var. conica) , punakaali (capitata f.rubra) ja savoijin- eli kurttukaali (capitata var. sabauda) .

Kaali-luokassa hyväksytään jättimuodot Brassica oleracea Linne, Capitata- ryhmän kaaleista. Vihreä on kisoissa eniten käytetty muoto. Vaikka punainen muoto on tiiviimpi ja siksi suhteellisesti painavampi, se on tavallisesti pienempi kuin vihreä.

Kaali punnitaan kokonaisuudessaan, juuria lukuunottamatta. Kuljetuksessa irronneita lehtiä ei hyväksytä mukaan lopulliseen painoon. Kaalin tulee olla hyväkuntoinen ja kantaa saa olla alimmaisen lehden jälkeen korkeintaan 5 senttiä jäljellä.

KYSSÄKAALI (Brassica oleracea var. gongylodes)

Kyssäkaaliin pätee samat kilpailusäännöt kuin lanttuun, sillä erotuksella, että juuret on leikattava kokonaan pois.

LANTTU (Brassica napobrassica)

Lantun tulee olla kilpailuolosuhteissa puhdas, kuiva ja hyväkuntoinen. Reikiä, mädäntyneitä kohtia ja märkiviä halkeamia ei hyväksytä. Koko lehdistö tulee leikata pois mahdollisimman läheltä juuresta. Pestyt puhtaat juuret saavat olla kiinni lantussa.

Melonit: Meloneja on monia lajeja. Melonilajit jaetaan vesimeloneihin (Citrullus lanatus, joskus myös Citrullus vulgaris) ja sokerimeloneihin (Cucumis melo)

VESIMELONI (Citrullus lanatus ) (C. vulgaris)

Vesimelonin tulee olla kilpailussa puhdas, ehjä ja kuiva. Mätiviä kohtia ei saa olla (major rotten spots). Reikiä tai halkeamia siemenonkaloon saakka ei hyväksytä. Kannan pituus saa olla 2,5 senttiä.

CANTALOUPE-MELONI (Cucumis melo var.-cantalupensis)

Cantaloupe voi olla malliltaan pyöreä tai soikea. Pinnassa verkkokuviointi tai ilman kuviointia. Hedelmälihan tulee olla oranssin väristä. Pinnan tulee olla puhdas ja ehjä. Halkeamia ja mätiä kohtia ei hyväksytä. Kantaa saa olla jäljellä 2,5 senttiä.

PITKÄ MELONI , YARD LONG CUCUMBER (Cucumis melo var. flexuosus)

Pitkä meloni eli Armenialainen kurkku on pitkä, kapea hedelmä joka maistuu kurkulta ja näyttääkin kurkulta sisäpuoleltaan. Se on kuitenkin myskimelonimuunnos (c.melo). Sen nimityksiä ovat ainakin myös ”yard-long cucumber”, ”käärmekurkku” (snake cucumber), ”käärmemeloni” (snake melon), ”kakri” Intiassa, ” Atta” Egyptissä, ”feggous tai fakkous” Marokossa ja ”acur” Turkissa. Sitä ei saa sekoittaa käärmemeloneihin (Trichosanthes spp.).

Pitkän melonin kuori on hyvin ohut ja vaalean vihreä . Maussa ei ole kitkeryyttä ja hedelmä syödään useimmiten ilman kuorimista.

Kansainvälistä sarjaa pitkille meloneille ei ole. EGVGA on kehittänyt ei-kilpailusarjan pitkien melonien , Yard Long Cucumbers, kasvattajille. Tämä on pisin melonityyppi. Nämä näyttävät ehkä kurkuilta (cucumis sativus) mutta kuuluvat meloneihin (cucumis melo). Valitettavasti joissakin kilpailuissa tämä meloni tunnistetaan kurkuksi.

Pitkän melonin tulee olla kilpailussa hyväkuntoinen , kannan pituus saa olla 2,5 cm.

MARROW (Kesäkurpitsa)

Kisakasvikseksi hyväksytään puhtaaksi pestyt vihreät ja vaalean keltaiset (lähes valkoiset) marrowit. Tumman vihreissä saattaa olla vaalean vihreitä raitoja. Marrowin tulee olla ehjä. Mätiä kohtia, reikiä ja märkiä halkeamia ei saa olla. Yksi pinnassa maksimissaan sormenpäänkokoinen (2,5 cm halkaisijalta) oleva pehmeä kohta sallitaan. Versoja saa olla korkeintaan 2,5 senttiä molemmin puolin kantaa jäljellä.

Marrowit risteytyvät herkästi muiden pepo-sukuisten kurpitsoiden kanssa. Risteytykset eivät ole sallittuja eivätkä siksi oranssit ja tumman keltaiset marrowit ole sallittuja. (EGVGA ei hyväksy mitään muita värejä kuin vaalean keltaiset ja vihreät marrowit. Tummanvihreissä hedelmissä vaaleamman vihreät raidat hyväksytään.)

LONG GOURD eli PITKÄ KURPITSA (Lagenaria)

Long gourdin on kisakasviksena oltava hyväkuntoinen ja ehjä. Kuivuneet pitkittäissuunnassa olevat pintahalkeamat ovat ominaisia pitkille kurpitsoille ja sallittuja, mutta märkiviä ja/tai syviä halkeamia ei sallita. Mätiä kohtia ei saa olla. Long gourdin mittaan ei oteta kantaa mukaan. Mitta otetaan suorassa linjassa tyvestä kärkeen, kasvin mahdollisesti kaarevaa muotoa ei seurata. Mittaaminen on helpointa alustaan tehtyjen merkkien avulla.

KURPITSA, oranssi (Cucurbita maxima) *) Ks. myös GPC:n ohjeistus ohjeen loppuosasta

Kurpitsanimitys on hieman harhaanjohtava näiden osalta, sillä oikeasti jätit kuuluvat cucurbita maxima lajiin, joka on yksi squash-sukuun kuuluva jäsen. Pehmeä kanta on hyvä Maxima-lajin tunnusmerkki.

Kilpailuun osallistuvan kurpitsan tulee olla hyväkuntoinen, puhdas ja ehjä. Kanta saa olla kokonainen. Vartta saa olla kannassa kiinni korkeintaan 2,5 senttiä molempiin suuntiin. Suuria pehmeitä kohtia ei saa olla ollenkaan. Pituudeltaan korkeintaan 7,5 senttisiä pehmeitä kohtia saa olla pinnassa (kevyellä raaputuksella terve hedelmäliha löytyy alta) korkeintaan kaksi. Selkeästi hedelmälihasta mätänevät pienemmätkin reiät johtavat hylkyyn. Kaikki halkeamat ja reiät jotka ylettyvät siemenonkaloon aiheuttavat hylkäyksen. Kurpitsa saa olla minkä värinen tahansa, paitsi 100%:sti harmaa, vihreä tai sinertävä.

KURPITSA, vihreä, SQUASH *) Ks. myös GPC:n ohjeistus ohjeen loppuosasta

Vihreään jättikurpitsaan pätee samat säännöt kuin oranssiin lukuun ottamatta väriä, jonka tulee olla 100% vihreä, harmaa tai sinertävä.

PELTOKURPITSA (Cucurbita pepo) (SPAGETTIKURPITSA, TALVIKURPITSA) *) Ks. myös GPC:n ohjeistus ohjeen loppuosasta

Peltokurpitsat kuuluvat alkuperäiseen kurpitsasukuun, sen tunnistaa kovasta kannasta. Atlantic Giant kuuluu alun perin squasheihin ja ne omaavat pehmeän kannan.

Kisakurpitsan on oltava puhdas, hyväkuntoinen, eikä siinä saa olla siemenonteloon ulottuvia halkeamia, eikä märkiviä/pehmeitä kohtia. Kantaa saa olla jäljellä korkeintaan 2,5 senttiä. Peltokurpitsan ja marrowin sekoituksia ei hyväksytä.

VALKOSIPULI (Allium sativum) (Allium ampeloprasum)

Kisavalkosipulina käytetään useimmiten elefanttivalkosipulia (Allium ampeloprasum), joka ei oikeastaan ole valkosipuli (Allium sativum) ollenkaan, vaan sukua purjolle. Suomessa pidämme valkosipulin ja elefanttivalkosipulin eri sarjoissa.

Kisavalkosipulin on oltava puhdas ja hyväkuntoinen. Lehdet ja juuret on leikattava pois.

PURJOSIPULI (Allium porrum)

Kisoissa koko purjon pitää olla puhdas, kuiva ja hyvässä kunnossa. Pestyt juuret voivat olla kiinni kasvissa.

JÄTTISIPULI (Allium cepa)

Kilpailuihin sipuli tulee tuoda puhtaana, hyväkuntoisena ja kuivana. Mätiä kohtia ei sallita. Ensimmäisen vihreän lehden kohdalta koko lehvistö pitää olla poistettu. Juuristoa ei saa olla sipulissa kiinni, mutta juuripohjaa ei saa vahingoittaa, jotta sipulin uudelleenistutus siemeniä varten onnistuu. Jakaantuneita sipuleita ei hyväksytä, sipulin tulee olla yhtä sipulia josta lähtee yksi varsi.

PERUNA (Solanum tuberosum)

Perunan pitää olla kilpailukunnossa puhdas, ehjä ja hyväkuntoinen. Mätiä kohtia ei sallita. Vartta saa olla mukana korkeintaan 2,5 senttiä.

Uusia maailmanennätysvaateita tulee perunalle jatkuvasti. Nämä ovat kuitenkin lähes aina ns. ”sweet potatoes” eli bataatti ( Ipomea batatas)-lajia joten niillä ei ole mitään tekemistä perunan kanssa.

PAPRIKA (Capsicum Annuum)

Ei ole olemassa kansainvälistä Paprika-luokkaa mutta joissakin kilpailuissa tämä luokka hyväksytään. Kilpailussa paprikan tulee olla Capsicum Annuum lajiketta eli ns. vihannespaprikaa (sweet bell pepper). Näistä puuttuu vahvan poltteen tunnun antava kapsaisiini. Paprikat ovat vihreän värisiä raakoina. Väri voi olla myös valkoinen, keltainen, oranssi, punainen, violetti tai ruskea lajikkeesta riippuen. Paprikan tulee olla puhdas, hyväkuntoinen ja ehjä. Mätiä kohtia ei sallita. Paprikan kanta saa olla kiinni, mutta mukana ei saa olla ollenkaan emokasvia. Vain yllämainitut värit hyväksytään (EGVGA, Paino-sarjan säännöt). Meillä kilpaillaan paino-luokassa.

Paprikan ja chilin pituuksia mitataan joissakin kilpailuissa, harvemmin kuitenkin. EGVGA:lle tämä on ei-kilpailu -luokka. Sääntöjen mukaan paprikan tai chilin tulee olla puhdas, hyväkuntoinen ja ehjä. Mätiä kohtia ei sallita. Pituus mitataan suorassa linjassa, eikä kantaa huomioida tulokseen. Meillä ei kilpailla pituus-luokassa.

RETIISI, RETIKKA (Raphanus Sativa)

Kilpailutarkoituksiin käytetään talvilajikkeita, ja erityisesti Itä-aasialaisia valkoisia retikoita joilla on pitkät valkoiset juuret. Ne tunnetaan nimillä ”japanilainen retiisi”, ”Kiinalainen retiisi”, ”Mooli” tai yksinkertaisesti ”Daikon retiisi”

Retiisin tulee olla puhdas ja hyväkuntoinen. Lehdistö leikataan kokonaan pois, juuret saavat olla kiinni. Mätiä kohtia ei saa olla.

RUUSUPAPU (Phaseolus coccineus)

Phaseolus coccineus on ainoa jättikasviskilpailuissa hyväksytty papulaji.

Papu mitataan suorassa linjassa tyvestä päähän. Mittauksen voi tehdä merkitsemällä pavun alku- ja loppupisteen alustaan ja mitata niiden välinen pituus. Pavun tulee olla kunnossa ja vielä vihreä, ei kuivunut. Kantaa ei lasketa pituuteen mukaan.

LEHTISELLERI (VARSISELLERI) (Apium graveolens var. dulce)

Selleri punnitaan ilman juuria. Sen täytyy olla hyväkuntoinen, kuiva ja puhdistettu ylimääräisestä aineksesta. Se ei saa olla alkanut kukkimaan pääversoistaan.

 

 

GPC:n kurpitsaa koskeva kilpailusääntö:

1. Yksilön tulee olla hyväkuntoinen, terve ja vahingoittumaton. Siinä ei saa olla mätää, sisäonkaloon ulottuvia reikiä tai halkeamia eikä merkittäviä pehmeitä kohtia.

2. Tuomarit varaavat oikeuden tutkia halkeamat ja reiät sekä oikeuden kaivella pehmeitä kohtia arvostellakseen onko yksilö virallinen vai ei. Kasvattajan tulee olla läsnä kun tuomarit suorittavat em. tutkimuksia.

3. Merkittävä pehmeä kohta määritellään siten että se on suurempi kuin 7,6 cm läpimitaltaan ja syvempi kuin 7,6 cm. Pehmeän kohdan suuruus mitataan sen jälkeen kun kaikki pehmeä materiaali on ensin poistettu lusikalla.

4. Jos yksilössä on useampi kuin kaksi pehmeää kohtaa jotka vaativat materiaalin poistamista ja kohdan suuruuden mittausta, kurpitsa hylätään siitäkin huolimatta vaikka jokainen pehmeä kohta olisi pienempi kuin merkittävän pehmeän kohdan määrittelyn mukainen.

5. Punnitus suoritetaan sen jälkeen kun yksilö on todettu punnituskelpoiseksi ym kriteerien mukaisesti.