logotaustatta

 
 

 

JÄTTISIPULI (Allium cepa) Huomoithan että sipuli on vuoden 2024 kilpailukasvis.

Voit kasvattaa nyt tänä vuonna, 2023, siemenestä istukassipulin tämän ohjeen mukaan, kuivattaa syksyllä kuten sipulit kuivataan ja istuttaa istukassipulin tammi-helmikuussa 2024 uudelleen . Tai sitten voit aloittaa siemenestä loka-marraskuussa 2023.

Jättisipuli on Britannian suosituin kilpailtu jättikasvis. Siemenet eivät säily kauan, joten ainakin joka toinen vuosi kannattaa hankkia uudet. Hyviä siemeniä saa lähinnä vain suoraan kasvattajilta. "Kelsae Sweet Giant" -lajikkeesta on kasvatettu yli 6.8 kg painoinen yksilö. Hyvissä kasvuolosuhteissa lajikkeet ”Beacon” (2.7 kg), ”Bunton’s Showstopper”, ”Mammoth” ja “Ailsa Craig” ovat hyviä sekä kilpailumielessä että kotikeittiössä. Jakosipuleita ei kisoissa hyväksytä, sipulin tulee olla yhtä sipulia josta lähtee yksi varsi.

Jättisipuli kannattaa kylvää jo tammi- helmikuussa koska sen kasvuaika on pitkä. Kylvä siemenet kylvömultaan ja peitä ne 0,5 cm multakerroksella. Kostuta ja peitä kylvös muovikelmulla jotta kosteus säilyy. Idätä siemenet viileässä, +13...+18 lämpötiloissa itäminen kestää n. 1-2 viikkoa. Muista pitää kylvös kosteana. Lämpimämmässä paikassa itäminen on heikkoa. Siirrä taimet omiin ruukkuihinsa vahvempaan multaan kun ne ovat n. 2 cm korkeita. Ole varovainen pieniä taimia käsitellessäsi, ne vahingoittuvat helposti. Koulimisvaiheelta vältyt jos kylvät alunperin siement pikkupotteihin, 1 siemen per potti. Vältä liikaa märkyyttä ja kastele taimia vain tarvittaessa. Pidä huolta riittävästä tuuletuksesta, liika kosteus altistaa niitä taudeille.

Sipuli 1

Karaise taimet kunnolla ennen lopullista ulos istutusta ja ajankohdasta riippuen kasvata niitä suojan alla alkuun. Taimien istutusväli 30 cm, riviväli 40 cm. Ole tarkka istutussyvyyden kanssa, liian syvään istutettaessa sipulinosaa ei muodostu lainkaan. Taimien suojaaminen harsolla, kasvatustunnelilla tai vastaavalla 2-3 viikon ajan istutuksesta on suositeltavaa.

Kasvualusta ei saa olla tiivis eikä saa kerätä märkyyttä. Kohopenkki voi olla hyvä ratkaisu jättisipulin kasvatukseen jos maaperä ei ole ihanteellinen. Jos mahdollista, valmistele kasvupaikka jo edellisenä syksynä. Kunnostustyö on tehtävä ennen kuin maa ehtii vettyä. Syksykunnostus antaa aikaa maalle tasaantua ja talvella routa murentaa sen rakennetta suotuisaan suuntaan.

Kaiva maata n. 45 cm syvälle ja möyhennä sen pohja. Lisää hiekkaa, eloperäistä ainesta ja reilusti hyvin kompostoitunutta lantaa ja sekoita. Muotoile tästä n. 10 cm maanpinnan yläpuolelle nouseva istutusalusta. On olennaista että laitat lantaa kasvupenkin yläosaan noin 10 sentin syvyyteen, jotta jättisipulin juuret osuvat siihen kasvun alkuvaiheessa. Keväällä muokkaa tämän tekemäsi kasvupaikan pinta ja lisää siihen esimerkiksi kalkittua merilevää. Jos maan Ph on liian hapan, alle 5.5, siihen on lisättävä kalkkia. Sipulit viihtyvät maassa jonka Ph on 6 – 7.5. Kasvupaikan maan voi lämmittää ennen sipulien istutusta peittämällä sen harsolla tai muovilla, ja alkuvaiheessa harsolla voi myös suojata istutettuja taimia.

Hyvin perustetussa penkissä lannoittaminen ei ole tarpeen, pikemminkin haitaksi koska sipulista tulee pehmyt ja huonosti säilyvä. Jos on lannoitettava on se paras tehdä aikaisin kauden alussa eikä koskaan kesäkuun lopun jälkeen. Kitke rikkaruohot säännöllisesti.

Sipuli 2

Kuva: Jättisipuli,  paino  806 g. ja kasvatuspaikka Joroinen

 

Jättisipulit kypsyvät elo-syyskuussa riippuen säistä ja yksittäisistä vaihteluista. Sipuli on kypsä kun sen varret muuttuvat keltaisiksi ja alkavat kaatua. Jätä sipulit tämän jälkeen maahan vielä pariksi viikoksi ennen kuin nostat ne ylös. Nosta sipulit maasta kuivana päivänä. Nostamisen jälkeen sipulit täytyy kuivattaa.  Laita sipuli kuivumaan esim. katokseen jossa on hyvä ilmanvaihto ja auringonvaloa. Kotitalouskäyttöön tulevia sipuleita kuivatetaan n. 2 viikkoa, sitten varastoidaan viilässä ja kuivassa paikassa.  Jos johonkin sipuleista on kehittynyt kova kaula, käytä sellaiset heti ensimmäiseksi koska ne eivät säily hyvin ja ovat alttiita mädäntymiselle.

Kilpailuun vietävästä sipulista poikkaise varsi ensimmäisen vihreän lehden liitoskohdasta tai sen alapuolelta ja leikkaa pois juuret sekä poista mahdolliset rikkinäiset/pilaantuneet kuoret. Juuria poistettaessa varo vahingoittamasta sipulin tyveä jotta sipulin uudelleenistutus siemeniä varten onnistuu.  Pyyhi sipulista multa pois kostealla liinalla.

 

JÄTTISIPULIN  KASVATUSVINKKEJÄ / PETER GLAZEBROOK

Jättisipuleita kasvattavasta kannasta valituilla siemenillä on potentiaalia kasvaa suuriksi, mutta nekin tarvitsevat kuitenkin oikeat kasvatusmetodit/olosuhteet.

Jättisipuli tarvitsee pitkän kasvukauden. Tämä on mahdollista vain lisävalaistuksen/lämmityksen avulla, vähintäänkin nämä mahdollistavat ulosistutuksen aikaistamisen. Jos siemenet kylvetään marraskuussa tarvitaan kasvatuspaikaksi lämmitetty kasvihuone tai vastaava jossa lämpötila minimissään +8 astetta, sekä tarkoituksenmukainen lisävalaistus läpi talven.

Moni kasvattaja valitsee kylvöajaksi joulukuun lopun koska itämisen jälkeen päivät ovat taas jo pitenemässä. Lämmitetyn kasvihuoneen ja tarvittavan suojauksen ja valaistuksen avulla on mahdollista kasvattaa yli 3 kg painoinen sipuli. Jopa suurempikin aloittamalla taimikasvatus antamalla taimelle 6 viikon ajan lisävaloa vuorokauden ympäri. Pienet taimet vaihdetaan säännöllisesti kasvamaan isompiin ruukkuihin.

Sipulit kasvavat parhaiten jos taimet istutetaan ulos suojan alle varhain keväällä aurinkoiseen paikkaan jossa ne voivat kasvaa loppukesän sadonkorjuuseen saakka. Paras suojarakenne on sellainen jossa hyvä tuuletus onnistuu kuumalla säällä, kuten polyeteenitunneli tai iso kasvihuone. Sipulin taimet vaativat minimissään +12 asteisen maan. Lisävalaistuksesta tulee huolehtia kunnes päivänvalon määrä on riittävä.

Istutuspaikan mullan tulee olla korkealuokkaista. Jos maaperä ei täytä vaatimuksia on hyvä käyttää puhdasta ravinteikasta pussimultaa ja rakentaa joko kohopenkki tai istuttaa taimet suuriin ruukkuihin.

Lannoitusta kasvukauden aikana ei tarvita kun kasvualusta on alun perin tehty hyväksi. Maaperätesti kannattaa tehdä jotta voi ennen istutusta lisätä tarvittavia lannoitteita kasvualustaan tarpeen mukaan.

Tasainen varovainen kastelu on parempi kuin antaa kerralla runsaasti vettä. Aurinkoisina päivinä kastele aamuisin, kylminä harmaina päivinä vältä kastelua. Haalea vesi on parasta.

Tuhohyönteisiä torjutaan tarpeen mukaan.

 

(Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä)


PURJOSIPULI (Allium porrum) 

Valitse mahdollisimman iso lajike ja sellainen joka on kestävä Suomen ilmasto-oloissa. Purjot tarvitsevat pitkän kasvukauden kasvaakseen isoiksi . Purjoista on kahta eri perusmuotoa, pitkä ja lyhyt. Kaikki korkeat lajikkeet eivät ole laihoja eivätkä kaikki lyhyet lajikkeet paksuja varsiltaan. Lyhyet lajikkeet vaikuttavat olevan paremmin kylmänkestäviä tyyppejä. ”Bulgarian Giant”-lajikeella on hyvä pituus ja ympärysmitta, ja se on myös hyvän makuinen.

Purjot kasvavat hitaasti. Kylvöaika tammikuun lopusta helmikuun loppuun. Usea kasvattaja on todennut että kylvettävän siemenen koolla on väliä, suuresta siemenestä kasvaa suuri purjo, pienestä pienempi. Käytä vain suurimpia siemeniä. Istuta siemenet kosteaan multaan n. 1 cm syvyyteen ja peitä mullalla.  Siemenet itävät n. 2 viikossa, idätys viileässä n. +15 asteessa. Muista ettei kylvös saa päästä kuivumaan, varo kuitenkin ylikastelemasta siemeniä. Taimien esikasvatus esim. kasvihuoneessa tai aurinkoisella ikkunalla.  Kun taimet ovat sen verran kasvaneet että pystyt valitsemaan niistä suurimmat, kouli ne omiin n. 9 cm potteihinsa. Koulimiselta vältyt jos kylvät siemenet yksittäin suoraan esimerkiksi  wc- paperirullaan tai kahteen osaan leikattuun  talouspaperirullan hylsyyn. Asettele hylsyt vieri viereen matalareunaiseen astiaan tai tarjottimelle ja täytä  taimikasvatusmullalla.

Kun taimet ovat kehittäneet kolmannen lehden ne kannattaa siirtää isompaan pottiin.

Purjot tarvitsevat vahvan ravinteikkaan maan ja paljon typpeä. Paikan tulee olla sellainen jossa märkyys ei seiso. Parantele istutuspaikka noin 45 cm syvyydeltä. Jos maa on kovin tiivistä on kohotettu istutusalusta hyvä vaihtoehto. Muista kuitenkin että purjo vaatii kasvuaikanaan paljon vettä.  Istutusalustassa tulee yläosassa n. 10 cm korkeudelta olla hyvin palanutta karjanlantaa tms. lannoitetta jotta purjon juuret ulottuvat siihen jo kasvun alkuvaiheessa.

Toukokuussa parin viikon ajan karaistut taimet istutetaan ulos lopulliselle paikalleen. Kun istutat taimet ulos tee puutarhalapiolla reikä maahan, laita taimi siihen ja työnnä multa takaisin. Voit katkaista juuria lyhyemmäksi istutusvaiheessa jotta taimi on helpompi istuttaa eikä ole vaaraa että juuret kiertyvät kasvamaan kuopan reunaa ylöspäin. Jos haluat tosi isoja purjoja sinun täytyy istuttaa ne alun perin jo kunnon etäisyyksille toisistaan, ehkä n. 35 cm välein. Taimet saavat hyvän kasvuunlähdön kun ne suojataan  harsolla, kasvutunnelilla tai vastaavalla ensimmäisen kuukauden ajan.

Vaikka istutusalusta onkin paranneltu sekoittamalla siihen lantaa, kompostia jne. purjot tarvitsevat sen lisäksi myös paljon lisälannoitusta pitkän kasvukauden aikana. Kasvaessaan purjon lehdille kannattaa laittaa tuet jotteivat ne repeile irti. Molemmille sivuille tehdään ikäänkuin käsinojat joiden yli  lehdet voivat tuettuna levitä.

Lannoitteeksi anna niille tuoretta lantaa, kompostia, merilevää, kahvinporoja, verta (jos harrastat vaikka metsästystä, veren ja veden sekoitus sopii purjoille hienosti), virtsaa. Virtsa veteen sekoitettuna suhteessa 50:50 on purjon lannoitteena erinomainen. Lantavesi on myös hyväksi. Purjot tarvitsevat paljon typpeä ja kukoistavat siinä. Anna jotain em. lannoitetta vähintään kerran kuussa. Lisäksi käytä nestemäistä kasvilannoitetta kasteluveteen sekoitettuna. Purjo on todellinen lannoite-ahmatti !

Kun taimet alkavat olla sen kokoisia että niistä aletaan keräämään satoa kotitalouskäyttöön, kannattaa virtsan käyttäminen lannoitteena lopettaa. Typpilisää saa annettua kattamalla maan pinnan kompostilla, merilevällä, ruohosilpulla ja muulla rikkaruohovapaalla vihreällä tavaralla, kaikki kelpaa. Kattaminen pitää myös kosteuden maassa.

Anna purjojen kasvaa niin kauan kuin mahdollista. Vaikka kuinka lannoittaisit, purjoilla menee kuitenkin pitkä aika kasvaakseen mahdollisimman suuriksi. Purjo pitää viileästä ilmastosta ja vettä ne tarvitsevat paljon kasvaakseen. Kun ilma kylmenee ja syyssateet tuovat runsaan jatkuvan kosteuden kasvualustaan ne todella alkavat kasvaa.

 

(Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä)

 

Tässä  osoite tutustuttavaksi Brittiläisen GiantVegin ohje Jättiläispurjon kasvattamisesta:  http://www.giantveg.co.uk/index.php/en/11-growing-guides/38-how-to-grow-giant-vegetable-leeks-from-seeds

 

ELEFANTTIVALKOSIPULI (Allium ampeloprasum)
VALKOSIPULI (Allium sativum)

 

Kisavalkosipulina käytetään useimmiten elefanttivalkosipulia (Allium ampeloprasum), joka ei oikeastaan ole valkosipuli (Allium sativum) ollenkaan, vaan sukua purjolle.

Elefanttivalkosipulissa on suuret kynnet joita käytetään sekä ruuanvalmistuksessa että myös kasvin lisäämisessä. Lisäksi siinä on pienempiä kovakuorisia kynsiä jotka voidaan myös istuttaa kasvamaan. Ensimmäisenä vuotenaan ne kehittävän kukkimattoman kasvin jossa on yksikyntinen sipuli. Tämä yksikyntinen kasvattaa toisena vuonnaan monikyntisen sipulin. Elefanttivalkosipulia ei tavallisesti lisätä siemenistä vaan kynsistä koska siemenkasvatus on hidasta.

Siementen itämisprosentti ei ole nähtävästi kovin korkea. Jos kasvatat siemenistä, niille kannattaa antaa  kylmäkäsittely. Kylvä talvella siemenet kosteaan multaan ja anna niiden imeä sisätiloissa kosteutta muutaman päivän ajan.Siirrä sitten kylvöastia ulos tai kasvihuoneeseen ja peitä lumella. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kylmäkäsittelyn pitämällä kylvöastiaa jääkaapissa 3-4 viikkoa ja ottaa sen sitten sisälämpötilaan idätykseen. 

Kasvihuoneessa keväällä lisääntyvän lämmön vaikutuksesta itäminen alkaa kun istutusastia sulaa.  Taimet pärjäävät hyvin kasvihuoneessa maahan istuttamiseen saakka, muista kuitenkin pitää huolta pienten taimien kastelusta.  Istuta taimet ulos paikoilleen toukokuussa tai aiemminkin säiden salliessa.  Siemenet saattavat itää myös sisällä lämpimässä mutta itämisprosentti on huonompi kuin kylmäkäsittelyn saaneilla siemenillä.  Sisällä itämistä voi yrittää auttaa pitämällä kylvöastia lämpimässä, n. +20 asteessa tai yli. 

Kynsistä lisääminen tapahtuu syksyllä laittamalla kynnet  kunnostettuun ja hyvin lannoitettuun / kalkittuun maahan. Maa kunnostetaan n. 40 cm  syvyydeltä. Kynsien istutussyvyys kynnen koosta riippuen n. 20 cm...30 cm.

Suomessa pidämme valkosipulin ja elefanttivalkosipulin eri sarjoissa.