logotaustatta

 
 

TOMAATTI (Solanum lycopersicum) 
VUODEN 2014 JÄTTIKASVIS

Jättitomaattien kasvatus ei suuremmin eroa normaalikokoisen tomaatin kasvatuksesta. Joitakin asioita täytyy kuitenkin ottaa huomioon, ja joitakin vinkkejä kannattaa laittaa korvan taakse, kun tosissaan haluaa kasvattaa sitä voittajatomaattia.

Valitse kasvatettavaksi suuri tomaattilajike. Domingo on se millä on tehty ennätyksiä mutta on muitakin mm Big Zak ja Big Marley. Myös muista jättilajikkeista on mahdollista saada iso, mutta kuinka iso - on kasvattajan tekemisestä kiinni. Yhdistyksen siemenkirjeessä tulevat kannat ovat suurikasvuisista tomaateista. 

 

Kylvö ja taimikasvatus

Kylvä tomaatti aikaisintaan helmikuussa, mutta vielä maaliskuussakin ehtii. Helmikuussa pitää antaa lisävaloa, eikä se maaliskuussakaan haitaksi ole. Peitä tomaatin siemen hyvin kevyesti puhtaan kylvömullan alle, peitä ruukku tai potti ilmavasti muovilla ja idätä se lämpimän alustan päällä, esimerkiksi lattialämmityksen. Pidä kylvös kosteana, muttei märkänä. Siemen itää yleensä muutamassa päivässä, viimeistään viikossa.

Kasvata taimet valoisassa paikassa, lisävalo on yleensä tarpeen. Lämpöä ei kasvuvaiheessa tarvitse enää olla kuin 19–23 astetta. Ala lannoittaa laimealla lannoiteliuoksella tai käytä esimerkiksi kanankakkarakeita varastolannoitemöykkynä, kun kasvulehdet tulevat esiin sirkkalehtien jälkeen. Siirrä kukin taimi silloin kasvamaan omaan ruukkuunsa, aluksi 6–10-senttiseen, myöhemmin 13–15-senttiseen.

Jättitomaatin taimi ei saisi missään vaiheessa kärsiä valon puutteesta, kuivuudesta, lannoitteiden puutteesta tai liian pienestä ruukusta. Kasvun pitäisi olla reipasta koko ajan.

Totuta eli karaise taimia kasvihuoneen ilmastoon tai ulkoilmaan ennen lopulliselle kasvupaikalle istutusta. Eli totuta kasvia vähitellen – ensin vain puolisen tuntia, sitten vähitellen pidempään – muuttuviin olosuhteisiin. Jos kasvatuspaikka on ulkona, rakenna taimelle jonkinlainen suoja tuulta vastaan esimerkiksi muovista. Myös kasvuharso auttaa.

Tomaatti menestyy melko monenlaisessa kasvualustassa, mutta sen tulisi olla hyvin kalkittua, ilmavaa, vettä pidättävää, ravinteikasta ja sitä tulee olla riittävästi. Yhtä jättitomaatin tainta kohti tarvitaan vähintään 20 litraa kasvualustaa. Kasvualusta kannattaa yleensä sekoittaa erilaisista mullista ja esimerkiksi kompostista. Istutusvaiheessa taimi kannattaa upottaa jonkin verran – venyneet taimet paljonkin – mullan alle. Ota mullan alle jäävät lehdet pois. Varteen kasvaa lisää juuria, ja taimesta tulee vahva.

Tomaatti pitää auringosta ja lämmöstä. Valitse jättitomaatille kaikkein paras kasvupaikka kasvihuoneesta, äläkä laita muita kasveja liian lähelle varjostamaan. Optimilämpötila on noin 25 astetta. Alle 7 asteen kukintojen kehitys voi häiriintyä, kun taas yli 30 asteen lämmössä siitepöly ei idä, ja hedelmöittyminen estyy.

 

Lannoitus

Tomaatti tarvitse paljon lannoitteita ja vettä. Kasvualustan tulisi koko ajan olla kostea, ei märkä, ja kuivuminen altistaa latvamädälle. Kastelulannoitteet, bokashineste ja vaikka nokkoskäyte sopivat hyvin tomaatille. Sekä fosforia että kaliumia on hyvä olla reilusti typen lisäksi, myös magnesiumia ja muita hivenravinteita tarvitaan. Merilevälannoite ruiskutuksena tukee kasvua.

 

Kukan valinta ja pölytys

Tomaatti on itsepölytteinen. Kukkavarren ravistelu riittää pölyttämään kukat normaalikokoisilla tomaateilla. Tämä on kuitenkin erityisen isojen kukkien kohdalla hiukan hankala ja epävarmakin tapa, joten jättitomaattien pölytystä kannattaa auttaa. Isoa kukkaa pitää sopivan napakasti, mutta hellästi koputella pölytyksen varmistamiseksi. Voit myös käyttää pölyttämiseen vaikka vesiväripensseliä töpöttämällä sillä kukasta kukkaan.

Pölytettäviksi valitse jättikukintoja, ns. ”megablooms”. Usein hyvävoimaisen kasvin ensimmäinen kukka on tällainen jätti. Kannattaa siis heti olla liikkeellä. Jättikukka on yksittäinen kukinto, joka koostuu monista kukista, jotka ovat kasvaneet yhteen. Jokainen kukinnon kukka tekee hedelmän ja ne kasvavat yhdeksi suureksi hedelmäksi, jättitomaatiksi.

Tomaatti

Kasvuston hoito

Kasvi pitää tukea naruin ja/tai tukikepein, että se kestää ison hedelmän painon. Kasvavaa hedelmää kannattaa tukea vielä erikseen niin, ettei hedelmän varsi pääse taittumaan, jolloin ravinteet ja vesi pääsevät esteettä hedelmään. Kasvata jättitomaattia yksirunkoisena, eli ota sivuhaarat, varkaat, pois jo pieninä.

Karsi jättitomaatin kukkien, ja jatkossa tomaattien määrää. Jätä isoimmat kukat jäljelle ja poista pienet. Jatkossa poista pienemmät hedelmät ja jätä isot. Jossain vaiheessa sinulla on vain kaksi tomaattia, joilla on potentiaalia kasvaa todella suuriksi. Lopulta jäljelle jätetään pelkästään yksi, se kaikkein isoin, tomaatti kasvamaan.

Tomaattien ollessa kasvussa nipsaise kasvin latva(t) poikki, jotta se ei enää käytä voimia uusien kukkien tekoon. Oikeanlainen kastelu on tärkeää. Kastele lämmenneellä vedellä, ei kylmällä. Lannoitetta voi antaa vaikka joka kastelukerralla. Se pitää kasvin tasaisessa kasvuvauhdissa. Alusta on pidettävä kosteana, mutta ei märkänä. Epätasainen kastelu voi saada hedelmät halkeamaan. 

Ilmankosteus ei saisi nousta kovin korkeaksi, joten huolehdi hyvästi tuuletuksesta ja ilmankierrosta. Se edesauttaa kasvin terveenä pysymistä ja nesteiden ja ravinteiden saantia kasville.

 

Ongelmat

Latvamätä on kalsiumin imeytymishäiriö, jonka voi aiheuttaa korkea ilmankosteus, kuuma kasvualusta tai kaliumin tai muiden ravinteiden epätasapaino kasvualustassa tai jokin muu syy kasvuolosuhteissa. Huolehdi, että kasvualustassa on riittävästi kalkkia eli kalsiumia.

Poista kasvustosta lehtiä varovasti, vain alimpia ja huonokuntoisimpia. Lehtien avulla tomaatti kerää voimaa kasvuunsa. Pidä huolta, ettei tomaattiin tule tuholaisia. Tomaatin hedelmä ei tarvitse aurinkoa, kuuma porotus voi olla jopa haitaksi.

Älä kasvata tomaattia ja perunaa lähekkäin, sillä tomaattiin voi tulla perunarutto.

 

Hedelmän kasvuaika ja irroitus kasvustosta kilpailuun

Pölytyksestä kypsään tomaattiin menee keskimäärin 80 päivää, mutta lajikkeissa on eroja. Jos haluat viedä syksyn kilpailuun punnitukseen tomaattisi, laske siitä punnituspäivästä 80–90 päivää taaksepäin. Näin tiedät, millä aikataululla sinun todennäköisesti täytyy ajoittaa kasvatuksesi. Kun tomaatti lakkaa kasvamasta kokoa ja alkaa kypsyä, on aika poimia se. Tomaatti kypsyy itsekseen huoneenlämmössä, joten poimi se ennen kuin se on kokonaan kypsä.

Kypsä tomaatti ei säily pitkään, joten sen saaminen kunnossa kilpailupaikalle punnitukseen on epävarmaa. Tomaatin paino on suurimmillaan vielä vihreänä, juuri kun se alkaa punastua. Se kannattaa punnita silloin itse omatoimipunnitussääntöjen mukaan.