TOMAATTI (Solanum lycopersicum)
VUODEN 2014 JÄTTIKASVIS
Jättitomaattien kasvatus ei pahemmin eroa normaalikokoisen tomaatin kasvatuksesta. Joitakin asioita täytyy kuitenkin ottaa huomioon, ja joitakin vinkkejä kannattaa laittaa korvan taakse kun tosissaan haluaa kasvattaa sitä voittajatomaattia.
Valitse kasvatettavaksi suuri tomaattilajike, esimerkiksi ”Giant Belgium”,”Delicious”, ”Burpee Supersteak” , ”Big Zak”, ”Brandywine”…siinä joitakin yleisimmin käytettyjä. Ensimmäisen sukupolven siemenet näyttävät tuottavan pienempiä hedelmiä kuin myöhempien sukupolvien siemenet jotka ovat avopölytteisiä.
Voit halutessasi liottaa siementä muutaman tunnin vedessä ennen kylvöä. Peitä kylvöpotti muovikelmulla ja idätä se lämpimän alustan päällä, esimerkiksi lattialämmityksen. Pidä kylvös kosteana muttei märkänä. Kasvata taimet valoisassa paikassa, lisävalo on yleensä tarpeen.
Totuta eli karaise taimia ulkoilmaan ennen ulos istutusta. Jos kasvatuspaikka on ulkona, rakenna taimelle jonkinlainen suoja tuulta vastaan esimerkiksi muovista.
Tomaatti tarvitse paljon lannoitteita ja vettä. Ne ovat tarpeen jotta kasvi pysyy terveenä ja elinvoimaisena. Kastelulannoitteet sopivat hyvin tomaatille. Merilevä-lannoite ja tavallinen kasvilannoite käyvät hyvin.
Lopulliseen kasvualustaan kannattaa sekoittaa kompostin ja lannoitteiden lisäksi myös turvetta koska se on hapanta ja auttaa torjumaan sienikasvua jota voi tulla koska joudut kastelemaan kasvia paljon. Kasville voi antaa istutuksen jälkeen lannoitetta jonka n-p-k- suhteeksi kokenut kasvattaja suosittelee 10-52-10 ( = typpi – fosfori – kalium) koska se auttaa kasvattamaan hyvät juuret.
Tomaatti on itsepölytteinen. Kasvin ravistelu riittää pölyttämään kukat normaalikokoisilla tomaateilla. Tämä on kuitenkin erityisen isojen kukkien kohdalla hiukan hankala ja epävarmakin tapa joten jättitomaattien pölytystä kannattaa auttaa: ota päivällä kasvista yksi kukka ja hiero sillä sitä kukkaa jonka haluat pölyttää. Voit myös käyttää pölyttämiseen vaikka vesiväripensseliä töpöttämällä sillä kukasta kukkaan, myös sormella töpöttäen asia onnistuu.
Pölytettäviksi valitse jättikukintoja, ns. ”megablooms”. Se on yksittäinen kukinto joka koostuu monista kukista jotka ovat sulautuneet yhteen. Jokainen kukinnon kukka tekee hedelmän ja ne kasvavat yhdeksi suureksi hedelmäksi, jättitomaatiksi.
Kasvi kannattaa tukea tukikepein että se kestää ison hedelmän painon.
Karsi kukkien, ja jatkossa tomaattien määrää. Jätä isoimmat kukat jäljelle ja poista pienet. Jatkossa poista pienemmät hedelmät ja jätä isot. Jossain vaiheessa sinulla on vain kaksi tomaattia joilla on potentiaalia kasvaa todella suuriksi. Lopulta jäljelle jätetään pelkästään yksi, se kaikkein isoin, tomaatti kasvamaan.
Tomaattien ollessa kasvussa nipsaise kasvin latva(t) poikki jotta se ei enää käytä voimia uusien kukkien tekoon. Oikeanlainen kastelu on tärkeää. Kastele lämmenneellä vedellä, ei kylmällä. Kokeneen kasvattajan vinkki on lisätä kasteluveteen vesiliukoista lannoitetta 20-20-20 jokaisella kastelukerralla. Se pitää kasvin tasaisessa kasvuvauhdissa. Alusta on pidettävä kosteana, mutta ei märkänä. Jos kastelee liikaa, tomaattien kuori halkeilee. Jos kastelee liian vähän kasvi vetää nesteen hedelmistä takaisin itseensä ja seurauksena on latvamätä hedelmässä.
Latvamätä on kalsiumin imeytymishäiriö jonka voi aiheuttaa myös esim kaliumin tai magnesiumin liiallinen määrä kasvualustassa tai jokin muu syy kasvuolosuhteissa mutta helpoimmin se on torjuttavissa hienojakoisella kalkilla.
Poista kasvustosta lehtiä ja pidä huolta ettei siihen tule tuholaisia. Varmista kuitenkin että jätät kasviin tarpeeksi lehtiä . Ne varjostavat tomaattia, ja siinä tapauksessa että sattuisit kastelemaan kasvia liikaa voi liika vesi kerääntyä myös niihin sen sijaan että kaikki pakkautuisi tomaattiin.
Tomaatilla menee keskimäärin 80 päivää kasvuun/kypsymiseen (lajikkeissa on eroja) . Jos haluat viedä syksyn kilpailuun punnitukseen tomaattisi, laske siitä punnituspäivästä n. 80-90 päivää (lajikkeen mukaan) taaksepäin jolloin tiedät millä aikataululla sinun todennäköisesti täytyy ajoittaa kasvatuksesi. Kun tomaatti lakkaa kasvamasta kokoa ja alkaa kypsymään on aika poimia se. Tomaatti kypsyy itsekseen huoneenlämmössä joten poimi se ennen kuin se on kokonaan kypsä.
Kypsä tomaatti ei säily pitkään joten sen saaminen kunnossa kilpailupaikalle punnitukseen on epävarmaa. Tomaatin paino on suurimmillaan vielä vihreänä, silloin kun se alkaa punastumaan. Sen voi punnita silloin itse (erillisten punnitussääntöjen mukaan).
(Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä. Mainittuja lannoitteita ei välttämättä löydy Suomen markkinoilta juuri samassa n-p-k suhteessa)