logotaustatta

 
 

RETIISI (Raphanus sativus var. sativus) ja RETIKKA (Raphanus sativus var. niger) 

Retiisi ja Retikka kilpailevat samassa sarjassa. Kilpailutarkoituksiin käytetään talvilajikkeita, ja erityisesti Itä-aasialaisia valkoisia retikoita joilla on pitkät valkoiset juuret. Ne tunnetaan nimillä ”Japanilainen retiisi”, ”Kiinalainen retiisi”, ”Mooli” tai yksinkertaisesti ”Daikon retiisi”.

Maailman suurin muunnos on japanilainen pyöreätyyppinen ”Sakurajima Mammoth” -daikon-retiisilajike joka oikein kasvatettuna kasvaa 6 kg painoiseksi, hyvissä oloissa jopa 45 kg painoiseksi. Kasvuaika 80 päivää. Pyöreä, suuri, valkoinen juuri . Parhaimmillaan kotitalouskäytössä kun sato kerätään 25 cm halkaisijaltaan. Mieto, makea maultaan.

”California White Mammoth” -lajike kasvaa 20-30 cm pitkäksi ja 5 cm leveäksi.

Kylmän kauden satokasviksena retiisi/retikka ei tarvitse täyttä aurinkoa 8 tuntia päivässä, mutta kasvaa parhaiten saadessaan kuitenkin jonkin verran suoraa valoa. Se mätänee seisovassa vedessä. Laita se ulos aikaisin keväällä kun yölämpötila pysyy +7 asteessa. Se on hallankestävä. Useimmat retiisit/retikat kasvavat parhaiten kun ne saavat kylmän, aikaisen aloituksen ja saavat kasvaa viileässä säässä. Pidä kasvualusta kosteana ja lisää maahan jonkin verran typpilannoitusta tai lantaa.

Retiisi/retikka alkaa lämpimässä helposti kukkimaan joten kukkimisen estämiseksi se kannattaa laittaa kasvamaan joko hyvin aikaisin keväällä tai sitten vasta myöhemmin kesällä.

Retiisi/Retikka, paino:

ME: 31,1 kg, Manabu Oono, Japani 2003
EGVGA:11,3 kg, Peter Glazebrook, UK  2018
SE: 2,960 kg, Tiilikainen 2019

             

Retiisi/Retikka, pituus:

ME: 6,703 m, Joe Atherton, Iso-Britannia 2017

EGVGA: 223,52 cm (88 in), Team Fortey, Iso-Britannia 2015

SE: 93.4 cm, Mika Tiilikainen 2018