logotaustatta

 
 


RUUSUPAPU (Phaseolus coccineus)  (päivitetty viimeksi 2.1.2015)

Phaseolus coccineus on ainoa jättikasviskilpailuissa hyväksytty ruusupapulaji. Punaiset kukat ja kaksiväriset siemenet ovat ominaisia ruusupavulle (engl. runner bean). Se on peräisin Keski-Amerikasta, jossa intiaanit käyttivät kasvin juuria ravintonaan.

Ruusupapu

ME: 130 cm, Harry Hurley, USA 1997
EGVGA: 91.44 cm, Joe Atherton, Iso-Britannia 2014
SE: 55.2 cm, Tuija Osmala 2012


PAPRIKA (Capsicum Annuum) (päivitetty viimeksi 2.1.2015)

Ei ole olemassa kansainvälistä Paprika-luokkaa mutta joissakin kilpailuissa tämä luokka hyväksytään. Meillä kilpailuluokassa on Paprika / Paino. Pituudessa ei meillä kilpailla. Kilpailussa paprikan tulee olla Capsicum Annuum lajiketta eli ns. vihannespaprikaa (sweet bell pepper). Näistä puuttuu vahvan poltteen tunnun antava kapsaisiini. Paprikat ovat vihreän värisiä raakoina. Väri voi olla myös valkoinen, keltainen, oranssi, punainen, violetti tai ruskea lajikkeesta riippuen. Vain edellämainitut värit hyväksytään (EGVGA, Paino-sarjan säännöt).

ME:621.07 g (1.36 lb), Mehdi Daho, Ranska 2016

EGVGA: 621.07 g (1.36 lb), Mehdi Daho, Ranska 2016
SE: 485 g, Tuija Osmala 2012


LEHTISELLERI (VARSISELLERI) (Apium graveolens var. dulce) (päivitetty viimeksi 2.1.2015)

Lehtisellerin varret ovat ainoita vihanneksia maailmassa joilla tiedetään olevan negatiivinen kalorilaskin. Vie enemmän energiaa pureskella varsia kuin mitä varret sitä sisältävät. Lehtiselleriä käsiteltäessä kannattaa käyttää pitkähihaista vaatetusta ja käsineitä, koska selleri yhdessä auringonvalon kanssa aiheuttaa kosketusreaktion, fytofotodermatiitin , eli ”sellerinpoltteen”.

Jättimäisellä lehtisellerillä on niin pitkä kypsymisaika että sen esikasvatus on aloitettava ainakin 8-10 viikkoa ennen ulosistutusta hallojen mentyä ohi.

Täytä kylvöpotit taimimullalla. Jättimäisen lehtisellerin siemenet ovat pieniä ja hankalia kylvää joten kylvämisen helpottamiseksi voit sekoittaa niiden sekaan hienojakoista hiekkaa ja siroitella seoksen kylvöpotteihin.

Peitä siemenet hyvin ohuesti mullalla. Siemenet on ehdottomasti kylvettävä lähelle pintaa. Kastele varoen. Peitä kylvöpotit muovikelmulla ja siirrä itämään lämpimään, valoisaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonvaloon.

Kun taimet ovat kasvaneet, harvenna ne tai kouli omiin potteihinsa. Kun ulkolämpötila on pysyvästi yli +10 C voit istuttaa taimet maahan lopulliseen kasvupaikkaansa. Lehtiselleri on kylmänarka, liian aikaisin istuttaminen heikentää sitä tai jopa tappaa sen.

Jättimäinen lehtiselleri tarvitsee vahvan maa ja auringonvaloa kuutisen tuntia päivässä, kuitenkin päivän kuumimpina aikoina olisi hyvä olla jonkinlaista varjostusta tarjolla.

Lehtiselleri tarvitsee paljon vettä. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana äläkä unohda kastella kasveja. Se ei siedä kuivuutta. Jos kasvualustaa ei pidetä jatkuvasti kosteana se vaikuttaa sellerin makuun. Kasveja on myös lannoitettava säännöllisesti koska ne tarvitsevat paljon ravinteita.

Lehtiselleri kehittää runsaan juuriston. Satoa korjatessa juuristo leikataan poikki terävällä veitsellä 45 asteen kulmassa juuri kannan alta sensijaan että yrittäisi nostaa ylös koko kasvia juurineen.

ME: 34.0 kg (75.0 lb), Ian Neale, Iso-Britannia 2011
EGVGA: 32.8 kg (72.31 lbs), Ian Neale, Iso-Britannia 2016
SE: 6.92 kg, Mutanen 2016

Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä.


PERUNA (Solanum tuberosum) (päivitetty viimeksi 2.5.2012)

Jättiläisperunaa kasvatettaessa käytetään lajiketta joka luonnostaan tekee suuria mukuloita. Tällaisia lajikkeita on paljon, Suomesta ei kuitenkaan saa niitä joita maailmalla käytetään jättiläisperunoiden kasvatukseen.

Peruna menestyy parhaiten lämpimällä ja valoisalla kasvupaikalla, jossa vesi ei seiso. Maan Ph 5,5...6. Jättiläisperuna kasvatetaan kuten tavallinenkin peruna, sillä erolla että käsikopelolla poistetaan mukuloita niin että jäljelle jätetään kasvamaan vain yksi mukula kasviinsa.

Hollantilainen lajike Kondor lienee käytetyin (suurimmat mukulat ?) lajike jättiperunan kasvatuksessa. Myös venäläinen lajike Volzhanin on yksi suurimmista lajikkeista. Tanskalainen Tiva tekee myös suuria mukuloita. Nuo mainitut sekä 74 muuta eurooppalaista suurimukulaista perunalajiketta löydät tästä osoitteesta : http://www.europotato.org/display_description.php?variety_name=Volzhanin

Suomesta saatavista lajikkeista kokeilemisen arvoisia ovat mahdollisesti Adora http://fi.wikipedia.org/wiki/Adora , Idole http://www.saunalahti.fi/~ahven/peruna/idole.htm sekä Timo http://www.kantaperuna.com/fi/lajikkeet/timo.html

ME: 4.98 kg, Peter Glazebrook, Iso-Britannia 2011
EGVGA: 4.98 kg, Peter Glazebrook, Iso-Britannia 2011

SE: 795 g, Heino 2014

Lähteet: Tietoa kerätty kasvattajilta sekä muista eri lähteistä