logotaustatta

 
 

MARROW (Cucurbita pepo, jättikesäkurpitsa) 

Yleistä

Marrow-kurpitsalla on monta nimitystä eri maissa. Se on läheistä sukua kesäkurpitsan zucchini- ja courgette-tyypeille, mutta kasvutavoissa on eroa. Marrow kasvaa samalla tavalla pitkäksi versoten kuten kurpitsa, mutta zucchini ja courgette enemmän pensasmaisesti. Toisaalta britit kutsuvat zucchinia ja courgettea myös marroweiksi, jos ne kasvavat riittävän isoiksi. 

Marroweita on monenvärisiä, vihreitä, keltaisia, oransseja ja melkein mustia. Joissakin yksilöissä on myös vaaleita raitoja. Marrow on Cucurbita pepo ja marrowit risteytyvät herkästi muiden C. pepo -kurpitsojen kanssa. 

Kilpailuissa risteytykset eivät ole sallittuja, siksi oranssit marrowit hylätään Suomen Jättikasvisyhdistyksen SM-kilpailussa. Oranssit ovat risteytyksiä peltokurpitsoiden tai joidenkin muiden C. pepo -kurpitsojen kanssa. Näitä vääränvärisiä ei voi kilpailussa siirtää mihinkään muuhun luokkaan, ne saavat merkinnän - DSQ.

Kilpailuissa hyväksytään vain vihreät ja vaaleanvihreät marrowit. Vihreissä marroweissa saa olla myös vaalean vihreitä/keltaisia raitoja mutta ei oranssia. Marrowilla on oltava kova vihreä kanta, josta sen tunnistaa Cucurbita pepo -lajiksi. Marrowin pinta on joko ihan sileä tai sitten pinta voi olla muodostunut “krokotiilimaisen” epätasaiseksi.

Marrow kasvina vaatii vähemmän aikaa kaikkeen kasvamiseen, kuin esimerkiksi jättikurpitsa. Sen voi idättää myöhemmin, se kukkii aikaisemmin ja hedelmä kasvaa vain kahdeksan viikkoa. Koska marrowille ei voi suorittaa omatoimipunnitusta, ole tarkkana pölytyksen kansaa, ja suorita se oikeaan aikaan. Marrowilla kilpaillaan sarjassa paino.

 

Kasvupaikka ja kasvualusta

Paikaksi on hyvä valita aurinkoinen ja tuulelta suojattu kohta. Marrow tarvitsee vähintään 5 x 5 metrin suuruisen alueen. Hyvin lannoitettu kasvi on reipas kasvaessaan ja täyttää nopeasti kasvupaikkansa vähimmäisvaatimuksen ja ylikin.

Marrowit ja jättikurpitsat vaativat melko lailla samanlaisen kasvatusalustan ja -tekniikan. Valmistele maa lisäämällä maatunutta lantaa ja kompostia. Kasvualustan tulee olla vahva ja paikan tulee olla sellainen ettei siihen jää seisovaa vettä. Ph-arvon on hyvä olla 6,0–7,0.  

 

Idätys

Marrowin siemenet merkitään samaan tapaan kuin jättikurpitsankin: paino, kasvattaja, vuosi ja mistä yhdistelmästä. Suuret marrowit ovat syntyneet vuosien kuluessa pölyttämällä aina suurimmat keskenään.

Voit laittaa siemenen suoraan multaan, mutta katso että siemen on kova ja kuoren alla ei ole tyhjää tilaa – jos on, niin siemen on vaarassa mädäntyä hitaassa itämisessä. Idätä tällöin idätysmatolla ja aukaise siemenen reunaa, jotta itäminen on nopeampaa ja juuri pääsee ulos siemenkuoresta joutuisasti. 

 

Idätysmatolla

Idätä siemenet toukokuun alussa. Marrowin siemen saattavat olla huonosti valmistunut, joten idätys on syytä tehdä samaan tapaan kuin jättikurpitsakin. Siemenen reunoja ei välttämättä tarvitse viilata/avata mutta muuten noudata jättien ohjetta: siemen kostean paperin väliin, pussiin ja idätä lämpömaton päällä. Muista tarkistaa idätysalustan lämpötila, ettei ole liian korkea ja siemen paistu. 

 

Multaan

Multaan laitettaessa siementä voi liottaa noin kaksi tuntia ja sitten ruukkuun. Hyvät ja elinvoimaiset siemenet itävät nopeasti huoneenlämmössä. Mikäli siemen tuntuu epävarmalta, vaihda idätystaktiikkaa.

 

Esikasvatus

Valitse jo heti ylisuuri ruukku esikasvatukseen. Voit rakentaa ruukun avattavaksi, ettei istuttaessa kasvupaikalle tarvitse koskea juuriin. Pidä esikasvatuaika lyhyenä, maksimissaan kahdessa viikkossa. 

Kasvi tarvitsee runsaasti valoa ja hyvän lannoituksen, ettei taimesta kasva pitkää honteloa. Hyvä taimi on väriltään tumman vihreä ja tanakka.

 

Istutus kasvupaikalle

Istuta taimi ulos toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, kun kasvupaikka on riittävän lämmin. Jätä taimiväliksi vähintään viisi metriä. Tällöin sivuversolla olisi tilaa 2,5 metriä puoleensa. Pääversolla tulee olla tilaa vähintään viisi metriä. 

Suojaa taimi alkuun harsolla, ettei tule vioitusta auringosta lehtiin. Suojaa mahdolliselta hallalta kasvatustunnelilla tai muulla suojauksella. Jos käytät tunnelia tai muuta nikkaroitua suojaa, pidä huolta sen tuulettumisesta lämpiminä päivinä. Muista avata aamulla ettei taimi paistu.

 

Versojen hoito

Versojen rakenne on sama kuin jättikurpitsalla - pääverso, sivuverso, sivuverson sivuverso jne. Lehti ja lehtihangasta lähtee verso, kärhö, juuri ja kukka. Jotta saadaan suuri juuristopinta-ala, anna kasvin juurtua lehtihangoista maahan kiinni.

Marrowin kanssa varoituksen sana on paikallaan. Mikäli et hoida versoja, kasvualusta on hyvin lannoitettu, kastelu on riittävä ja jätät muutamaksi päiväksi hoitamatta, karkaa koko kasvi täydelliseksi sotkuksi. Tällaisesta sotkusta saat hedelmiä todella paljon, ne ovat isoja ja kasvavat miten sattuu. Ne ovat sikinsokin päällekkäin, mutta jättimäisiin mittoihin ne eivät yllä. Lehden alla on ”piikit” ja kasvuston seassa kulkeminen ilman haarniskaa on mahdotonta. Hoida versot heti kasvaessaan, pääset huomattavasti helpommalla.

Pääversossa kasvava hedelmä kasvaa parhaiten. Siksi järjestele versot siten että pääverso kasvaa suoraan, sivuversot 90 asteen kulmassa pääversosta, ja sivuversoista otat ehdottomasti sivuversojen sivuversot pois. Kasvata siis samaan malliin kuin jättikurpitsakin. Versot voi mullata, jos paikka on tuulinen ja lehdistö kasvaa korkeaksi. Samanlaista ongelmaa versojen kiertymiselle ei ole kuten jättikurpitsoilla, mutta versot voi silti mullata juurtumisen edistämiseksi.

Kun hedelmä on lähtenyt kasvuun, käännä verso S-mutkalle ettei verso kiristy hedelmän kasvaessa. Verson ja hedelmän käyttäytyminen ei ole niin dramaattista kuin jättikurpitsalla, mutta toimenpiteitä on hyvä tehdä. Katso ettei verso juurru maahan ennen ja jälkeen hedelmän. Poista hedelmän kohdalta sivuverso, voit myös poistaa sivuversot edellisestä lehtihangasta ennen hedelmää ja seuraavasta hedelmän jälkeen. 

Jotta kasvi käyttää kasvuvoimansa hedelmään, poista kaikki poikakukat ja ota myös kaikki tyttökukat pois, mikäli kasvatat vain yhden hedelmän kasvia kohti. 

Kun hedelmä on kasvamassa, kausi on mahdollisesti loppupuolella, voit ottaa sivuversoista kärjet, kasvupisteet pois. Kasvi käyttää tällöin energiansa hedelmän kasvattamiseen. Halutessasi voi katkaista myös pääverson. Katso kuitenkin, että lehdistö on terve, eikä esimerkiksi härmän vioittama. Kasvi tarvitsee yhteyttävää pinta-alaa. 

 

Pölytys

Marrowin hedelmän kasvuaika on olosuhteista riippuen noin 8 viikkoa.

Hedelmä on tuotava kilpailuun, eikä omatoimipunnitusta ei voi suorittaa, juurikin tämän ristiinpölyttymisvaaran vuoksi. Hedelmä kasvaa noin kahdeksan viikkoa. Jos se on kauemmin kasvustossa kiinni, hedelmä todennäköisesti menee pilalle. Siihen voi tulla reikä, se voi mädäntyä, toisin sanoen se tulee ylikypsäksi. Kun hedelmä lopettaa kasvunsa, sen voi ottaa pois, mutta säilytyskin on hiukan epävarmaa. Viileään se olisi saatava ainakin.

Kasvi tekee ensin poikakukkia ja vasta sitten tyttökukkia. Pölytys olisi tehtävä sopivaan aikaan kilpailuun nähden. Malttia, älä pölytä liian aikaisin. Katso koska kilpailu on, ja toimi sen mukaisesti. Ota kuitenkin huomioon, että syyskuun lopussa saattaa olla jo niin kylmä, ettei kasvua enää tapahdu.

Ihannepaikka hedelmälle on pääversossa noin 3–3,5 metrin kohdalla. Tyttökukan ilmaantuessa tarkkaile kukan kehittymistä. Sulje tyttö- ja poikakukat edellisenä iltana! 

Marrowin pölytys on tehtävä aina suljettuna. Poikakukat valitaan mielellään toisesta marrow-yksilöstä, mutta pölytykseksi käy myös saman yksilön poikakukat.  Kirjaa ylös millä pölytit, tämä tarvitaan siemenen tietoihin.

Marrow pölytetään aamulla aikaisin – kuten jättikurpitsakin. Toimiin olisi suoriuduttava aamulla klo 7 aikoihin tai kun tyttökukat aukeavat.

C. pepo -lajien kurpitsat pölyttyvät keskenään hyvin herkästi, joten kukkien sulkeminen pitää tehdä. Mikäli pölytys on tapahtunut hyönteisavusteisesti tai kukkia ei ole suljettu, ei hedelmästä saatavia siemeniä kannata ottaa talteen. Tällä ei ole kilpailun kannalta merkitystä, mutta jos tulee uusi ennätys, et saa otettua haluttuja siemeniä. Ristiinpölyttyneistä siemenistä voi kasvaa seuraavana vuonna hedelmä, joka ei kelpaa kilpailuun. Sulje siis kukat hyvin tarkasti edellisenä iltana ja sulje tyttökukka pölytyksen jälkeen. 

Tapahtumana pölytys on samanlainen kuin jättikurpitsallakin. Ota poikakukista terälehdet irti, pyörittele tyttökukassa ja sulje tyttökukka.

Pölytä useampi tyttökukka pääversoon. Katso mikä niistä on ajallisesti sopivin, mikä kasvaa parhaiten ja sitten onko emi kunnollinen. Epämuodostuneesta tyttökukasta kasvaa epämuodostunut hedelmä, täsmälleen samoin kuin jättikurpitsassakin. Tutki tyttökukkaa, kuinka monta lohkoa siinä on. Mitä enemmän, sitä parempi.

 

Hedelmän kasvatus

Marrow mätänee hyvinkin herkästi pohjasta, jos kasvaa suoraan maassa. 

Pölytetty hedelmä saattaa abortoitua pois. Alku menee kiillottomaksi ja lähtee pehmenemään. Ota nämä pois. Tosin marrowin kohdalla taitaa olla harvinaista, tämä kasvi kun tahtoo kasvattaa ihan kaikki tyttökukkansa hedelmäksi. 

Laita hedelmän alle alusta, pohja on herkkä mätänemään kosteudesta tai jos tulee vioitus. 

Suojaa hedelmänalku ulkoisilta vaurioilta (linnut, rusakot, peurat ja etanat) vaikka harsolla. Harso suojaa myös auringolta. Hyvä on laittaa myös hedelmän päälle jokin suoja ylimääräiseltä sateelta ja kosteudelta.

Pidä hedelmän lämpötila mahdollisimman tasaisena. Laita yöksi peitot ja aamulla pois, jotta aurinko lämmittää hedelmää. Jos päivällä on kuuma, suojaa hedelmä liialta kuumuudelta.

Pidä kanta kuivana.

Kun marrowin pinta on kova, on se lopettanut kasvunsa. Mittaa hedelmän kasvua, jotta tiedät koska se lopettaa kasvamisen. Jos kilpailuun on useampi viikko, on hedelmää syytä tarkkailla. 

Kaikki kuroutumat, sisennykset, ovat alttiita reiän muodostumiseen. Pohja mätänee hyvinkin herkästi. Kun kuori on kova, ja kasvu jo loppunut, mahdollisesti vielä syksyn lämpöisiä kelejä, on syytä miettiä hedelmän pois ottamista. Säilytys viileässä altistaa painon putoamiselle, mutta sekin on parempi kuin reikä hedelmässä. Marrowin hedelmä kasvaa sen kahdeksan viikkoa, ja sen jälkeen se menee ylikypsäksi ja on altis vanhenemiseen kuuluviin vaurioihin.

Kastelu

Kuten kurpitsat, marrowitkaan eivät pidä vedestä lehdillään. Se voi johtaa lehtien vioitukseen ja edistää homehtumista. Jos suihkutat marrowin lehtiä niin se kannattaa tehdä aikaisin aamulla. Syksyn kosteus altistaa lehdet härmälle. Poista kasvustosta kaikki vioittuneet lehdet. 

Kastele marrowia tasaisesti, koko alalta mihin se on juurtunut. Maaperä ei koskaan saisi olla litimärkä tai rutikuiva. Molemmat ääripäät voivat johtaa epätasaiseen kasvuun ja hedelmän halkeamiseen. 

Lannoitus

Yleisesti ottaen marrowit tarvitsevat vastaavat ravinteet kuin jättikurpitsatkin. Tarkkaile kasvustoa, lehtien väriä ja versojen kärkiä. Lehtien värin tulee olla tummanvihreä. Anna tarvittaessa kasville typpilannosta. Paljon lannoitteita ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä asia, koska lannoitteiden suhteet saattavat olla pielessä. Kuten jättikurpitsallakin, kasvi kertoo mitä tarvitsee, mutta maanäyte ei ole yhtään huono asia.

Kasvupaikan voi kunnostaa kunnolla ennen ulos istutusta, eikä sen jälkeen tarvitse lisätä mitään lannoitteita koko kasvukauden aikana. Jotta saat hyviä tyttökukkia, on jotain kuitenkin tehtävä.

Muodostaakseen hyviä tyttökukkia on lannoitusta muutettava kukintaan painottavaksi. Ja taas kun kasvattaa hedelmää, lannoitusta on muutettava hedelmää kasvattavaksi. Lisää lannoituksesta voit lukea jättikurpitsoiden kohdalta, mutta muista että kasvi on eri.

Hedelmän irroitus

Irrota hedelmä ennen kilpailua. Mikäli olet pölyttynyt hedelmän liian aikaisin, joudut ottamaan irti aiemmin. Katso kuitenkin että pinta on kova. 

Mikäli pinta on vielä pehmeä, ei hedelmä säily. Anna tällöin hedelmän olla kasvissa kiinni, suojaat kylmyydeltä ja suojaa myös niin, että juuristoon pysyy yhteys.

Jos joudut ottamaan hyvissä ajoin ennen kilpailua pois, jätä versot noin 40-senttisiksi. Verson päihin voi laittaa kostean pussin, jos vaikka auttaisi pitämään hedelmän kunnossa.

Voit joutua myös irrottamaan sään, hedelmän epämuodostumisen, rikkimenemisen vaara, vaurion tms. vuoksi. Tilanteita varmasti tulee ratkottavaksi tämän kasvin kanssa.

Pyri laittamaan hedelmä viileään, mutta kuivaan paikkaan kilpailuun asti.

Siementen valmistuminen ja kuivaus

Kilpailun jälkeen voit antaa marrowin kypsyttää siemeniä. Älä anna hedelmän saada kylmää. 

Marrow lähtee esimerkiksi kolhusta mätänemään herkästi ja valuttaa muutaman kymmenen kiloa erittäin vahvasti tuoksuvaa sisältöä. Siemenet eivät ole pilalla, ongit vain ne pois mädän keskeltä, peset ja laitat ilmavasti kuivumaan.

 












Marrow

Kuvan marrow 29 kg