logotaustatta

 
 

 

Vuoden 2015 kasvis

MARROW (Kesäkurpitsa)  

Marrow omaa monta nimitystä eri maissa. Se on läheistä sukua zuccinille ja courgetelle, mutta kasvutavoissa on eroa. Marrow kasvaa samalla tavalla versoten kuten kurpitsa, mutta zuccini ja courgette enemmän pensasmaisesti. Toisaalta britit kutsuvat zuccinia ja courgettea myös marroweiksi jos ne kasvavat riittävän isoiksi. Marroweita on monenvärisiä, valkoisia, vihreitä, keltaisia, oransseja ja melkein mustia. Joissakin yksilöissä on raitoja. Marrowia pidetään Cucurbita pepojen kanssa hyvin läheisenä. Marrowit risteytyvät herkästi muiden pepo-sukuisten kurpitsoiden kanssa. Kilpailuissa risteytykset eivät ole sallittuja eivätkä siksi  oranssit ja tumman keltaiset  tai muutkaan säännöissä hyväksytyistä väreistä poikkeavat marrowit on sallittuja. Ne ovat todennäköisesti risteytyksiä peltokurpitsoiden kanssa.

Kilpailuissa hyväksytään vain vihreät ja vaalean keltaiset, lähes valkoiset, marrowit. Vihreissä marroweissa saa olla vaalean vihreitä raitoja. Marrowilla on oltava kova vihreä kanta josta sen tunnistaa cucurbita pepo-lajiksi.

Marrowit ja jättikurpitsat vaativat melko lailla samanlaisen kasvatusalustan ja -tekniikan. Valmistele maa lisäämällä siihen maatunutta lantaa ja kompostia. Kasvualustan tulee olla vahva ja paikan tulee olla sellainen ettei siihen jää seisovaa vettä. Ph 6.0 - 7-5. Kasvupaikan olisi hyvä olla n. 5 x 5 m suuruinen sekä aurinkoinen ja tuulelta suojattu alue.

Kylvä siemenet toukokuun alussa. Siemeniä ei tarvitse liottaa etukäteen. Ne itävät nopeasti huoneenlämmössä, hiukan viileämmässä kuin jättikurpitsat siis. Yleensä tuoreet siemenet itävät hyvin, mutta jos haluat varmistaa onnistuneen itämisen voit hioa siemenen pitkiä sivuja hieman esim. hiekkapaperilla. Kylvä sen verran suureen pottiin että taimi pärjää siinä ulosistutukseen saakka. Kun ensimmäiset varsinaiset lehdet ilmestyvät, voit istuttaa taimen ulos. Suojaa taimi alkuun harsolla tai esimerkiksi muovisella kasvatustunnelilla tuulelta ja kylmyydeltä. Jos käytät tunnelia muista pitää huolta sen tuulettumisesta lämpiminä päivinä. Suojaa marrowin taimet erityisesti etanoilta.

Marrow

Kuvan marrow 29 kg

 

Yleisesti ottaen marrowit tarvitsevat vastaavat ravinteet ja kastelun kuin jättikurpitsatkin. Jotkut kasvattajat valmistelevat kasvupaikan maaperän kunnolla eivätkä sen jälkeen lisää mitään lannoitteita koko kasvukauden aikana. Jotkut aloittavat kaliumpitoisen lannoitteen antamisen pari kertaa viikossa siinä vaiheessa kun hedelmä on alkanut kasvaa.

Kuten kurpitsat, marrowitkaan eivät pidä vedestä lehdillään. Se voi johtaa poltteeseen ja edistää homehtumista. Jos suihkutat marrowin lehtiä niin se kannattaa tehdä aikaisin aamulla. Poista kasvustosta jatkuvasti kaikki homehtuneet lehdet. Maaperä ei koskaan saisi olla litimärkä tai rutikuiva. Molemmat ääripäät voivat johtaa epätasaiseen kasvuun ja hedelmän halkeamiseen.

Kasvin annetaan kasvaa n. 4.5 m pituiseksi, ihannepaikka hedelmälle pääversossa n. 3-3.5 metrin kohdalla. Sivuversot katkaistaan n. 1-1.5 metrin pituudesta. Pää- ja sivuversoja mullataan jotta kasvi juurtuu lehtihangoistaan laajalti. Tämä edistää kasvua sekä "ankkuroi" kasvin maahan tukevasti. .

Pölytys on samanlainen kuin kurpitsoillakin. Suojattu pölytys tehdään siten että poika- ja tyttökukat suojataan ulkopuolisilta pölyttäjiltä (esim. sidotaan narulla kärjistään suppuun) pölyttämistä edeltävänä päivänä jolloin kukat ovat vielä sulkeutuneena mutta valmiina aukeamaan seuraavana aamuna. Pölytys tapahtuu töpöttämällä poikakukalla tyttökukan sisälle. Tyttökukka täytyy pitää pölytyksen jälkeenkin suojattuna (esim. sidottuna uudelleen) muutaman päivän ajan. Muista kirjoittaa muistiin tiedot pölytyksestä (pölyttäjän ja pölytettävän nimet).

Marrowin kasvuaika on olosuhteista riippuen n. 6 viikkoa. Kun sen pinta on kova, on se lopettanut kasvunsa. Suojaamalla kasvuharsolla hedelmän pinnan se mahdollisesti kovettuu hiukan hitaammin. Jos mittaat kasvun aikana hedelmän pituutta ja ympärysmittaa niin myös näistä tiedoista huomaat milloin kasvu on loppunut. Lisäksi noista tiedoista on apua sinulle seuraavien kasvatuksiesi kanssa vertailukohteena jos tähtäimesi on edellistä suuremman marrowin kasvattaminen.

Kun hedelmä on lopettanut kasvunsa, poimi se ja sen jälkeen voit pölyttää seuraavan hedelmän samaan kasviin.

Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä