logotaustatta

 
 


VUODEN 2013 KASVIS

LONG GOURD eli PITKÄ KURPITSA
  (Lagenaria)
Pitkät kurpitsat eli Long Gourdit kuuluvat Cucurbitaceae-sukuun (Kurkkukasvit:  Cucurbitaceae)  ja Lagenaria-lajiin. Niitä kutsutaan myös Kalebasseiksi (pullokurpitsa, Lagenaria siceraria). Ne ovat pullokurpitsojen tapaisia, ilman niille tyypillistä pullomaista päätä. Pitkät kurpitsat ovat ovat monikäyttöisiä kasviksia tuoreena syötävästä vihanneksesta kuivattuina tehtyihin astioihin ja musiikkisoittimiin saakka.

Long Gourdissa kilpaillaan vain pituus-sarjassa.  

Long Gourd on hyvin nopeakasvuinen köynnöskasvi joka tuottaa pitkän, jopa 3 metrisen hedelmän. Kasvutukena köynnössäleikkö kattosäleiköllä on ehkä paras. Rakenteen on  kuitenkin oltava tukeva jotta se kestää usean pitkän melonin painon. Säleikön korkeus n. 2.5 m maanpinnasta.

Köynnöksen olisi hyvä kasvaa länsi- tai eteläsuunnassa jotta se saa riittävästi aurinkoa. Hedelmällä on hyvä ja suojaisa  kasvupaikka käynnösten ja säleikkökatoksen alla. Tämä estää aurinkoa ja tuulta kovettamasta ennenaikaisesti hedelmän pehmyttä pintaa joka on tärkeä kun kasvatetaan todella pitkää hedelmää.

Kasvualustan valmistelu on tärkeää. Sekoita hyvin kompostoitunutta lantaa  jokaisen kasvin kasvupaikkaan (1,5 x 1,5 m  tai  2 x 1 m), muokkaa maa vähintään 30 cm syvyyteen.  Lisää tarpeen mukaan myös turvetta istutusalustaan. Ph n. 7 on ihanteellinen.

Siemenien itäminen voi olla joskus hankalaa, siemenet itävät epätasaisesti.  Liota siemeniä ( 2...8 tuntia), kääri ne sen jälkeen kosteaan talouspaperiin ja laita muovipussiin (minigrip tai vast.). Aseta pussi lämpimään paikkaan (n. 30 astetta) vaikka lattialämmityksen päälle. Siemenien itäminen voi viedä muutamasta päivästä pariin viikkoon. Itävyyttä voi parantaa pistämällä liotetun siemenen kuoreen neulalla pienen reiän varmistaakseen että kosteus pääsee sen sisään.  Itäneet siemenet istutetaan  n. 15 cm halk. ruukkuun jotta juuristolla on tilaa. 


Hyvä idätysaika on huhtikuun loppu - toukokuun alku.  Taimet jotka kasvavat  keinovalossa tulevat honteloiksi ja heikoiksi ja ne täytyy sitoa tukikeppiin heti alusta lähtien kun taas taimet jotka kasvavat luonnollisesti auringonvalossa ovat tukevampia ja helpompia käsitellä.  Taimet istutetaan lopulliselle kasvupaikalleen  toukokuun puolivälistä alkaen, riippuen sääolosuhteista.  Istutus n. 30 cm etäisyydelle säleiköstä. Istutuksen yhteydessä painetaan taimen viereen maahan keppi ohjaamaan köynnös säleikköön, kepin korkeus niin että sen kärki osuu säleikköön n. 90 cm korkeudessa maanpinnasta. Jos taimella  on jo ruukussa tukikeppi, istuta taimi keppeineen. Taimi suojataan alkuvaiheessa minikasvihuoneella tai vastaavalla.  


Kun taimen juuristo on istutuksen jälkeen asettunut maahan, alkaa köynnös kasvaa todella nopeasti. Liialliset, ylimääräiset sivukasvut on poistettava karsimalla ja samalla ohjataan pääverson kasvua köynnössäleikön päälle jotta se voi kasvaa yli katon. Varo karsiessasi ettet katkaise pääversoa, sen erottaminen kaikista muista versoista saattaa olla kiivaasti kasvavassa kasvissa välillä hankalaa.

Lannoita 10-52-10 vesiliukoisella lannoitteella muutamat ensimmäiset viikot ja vaihda sitten 10-10-10 tai 20-20-20 lannoitteeseen.  Muista huolehtia tuhohyönteisten hävittämisestä tarvittaessa.

 LongGourd.JPG - 3.64 MB

Long Gourd avaa kukkansa yleensä illalla ja kukinta on ohi aamupäivään mennessä. Aikainen ilta on hyvä ajankohta pölyttää kukka. Pölytys tehdään käsin.  Valitse sellainen tyttökukka jossa on  7-10 cm hedelmä ja jonka sijainti köynnöksessä on sellainen ettei  säleikössä ole sen kohdalla mitään joka sen kasvaessa jarruttaa/estää kasvua, tai ettei kukka muuten ole jotenkin hankalassa paikassa.   Irroita poikakukka ja  poista sen terälehdet, näet  siitepölyn poikakukan heteessä.  Tyttökukan emikukka on tahmean aineen peitossa. Käytä poikakukan hedettä ”sutina” emikukassa, näin siitepöly tarttuu tyttökukkaan.  Mitä enemmän siitepölyä saat siirrettyä sen parempi mahdollisuus on että kukka pölyttyy. Voit pölyttää tyttökukan varmuuden vuoksi muutamalla poikakukalla. Tyttökukka vahingoittuu helposti joten pölyttäminen on tehtävä kevyellä kosketuksella.  Käsin tehty pölytys kannattaa, avopölytys harvoin onnistuu. Varmistaaksesi ns. suljetun pölytyksen estä pölytyksen jälkeen pörriäisten pääsy pölytettyyn tyttökukkaan suojaamalla se.  Suojauksen voi tehdä ”pussittamalla” kukan pölytyksen jälkeen paperipussiin, sukkahousuihin, harsoon,   tai mihin tahansa kankaaseen kunhan se on sen verran tiivistä etteivät pörriäiset mene läpi. Tällä estetään pörriäisten pääsy  pölytettyyn tyttökukkaan ja kypsästä hedelmästä kerättyjen siementen perimä tiedetään. 

Pölytetty hedelmä alkaa kasvaa muutamassa päivässä. Pölyttymätön kukka kasvattaa  n. 15 cm pituisen hedelmän jonka kasvu loppuu siihen.

Long gourdit pitävät kosteasta mutta eivät liian märästä kasvualustasta.  Huippukasvun aikana menee arviolta 15 litraa vettä päivässä yhdelle kasville, määrä riippuu kasvualustan koostumuksesta ja sääolosuhteista. Kun kasvu hidastuu on kastelua vähennettävä samaan tahtiin.

Jos haluat kasvattaa pitkän hedelmän karsi hedelmien määrä 1-2 kappaleseen per kasvi kun hedelmät  ovat  45-60 cm pitkiä. Valitse jätettäväksi ne hedelmät jotka ovat  solakoita/kapeita ja jotka  ovat  nopeimpia kasvajia. Huippukasvun viikkoina ne voivat kasvaa  12-15 cm päivässä. Hyvän geneettisen perimän omaavien siemenien hyöty tulee tässä esille koska suurin osa kasvua tapahtuu 30 ensimmäisen päivän aikana. Seuraavan 10 päivän aikana kasvu on enää minimaalista.     

Hedelmä saattaa tarvita roikkuessaan ylimääräistä tukea. Tällaiseksi voit  laittaa maahan hedelmän viereen tukiseipään ja sitoa hedelmän alaosastaan siihen kiinni esimerkiksi kangassuikaleella.


Kun kasvu on pysähtynyt, anna hedelmä roikkua vielä n. viikon verran ja sitten irroita se.  
Varmistaaksesi ettei hedelmä mene rikki siirron aikana voit sitoa siihen kiinni pitkän laudan ennen kuin leikkaat sen irti. 


Säilytys viileässä missä ilma vaihtuu, esim. kellarissa.  Säilytyksen aikana kuori kovenee ja sisusta kuivuu/häipyy jättäen ainoastaan siemenet rapisemaan sisällä.  Hedelmän paino vähenee n. 90% neljän kuukauden aikana.

 


Lähteet: eri kasvattajilta koottuja kokemuksia, neuvoja ja vinkkejä

 

GOURD (Lagenaria siceraria) 

Gourdeja (Lagenaria siceraria) ovat paljon eri kokoisia ja näköisiä.  "Bushel Gourd" on yleinen nimitys kaikille tietynmallisille gourdeille.  "Pelota Gourd" on nimitys tietynnäköisille "pullomallisille" bushel gourdeille. Koska Long Gourd ja Pelota Gourd kuuluvat molemmat   Cucurbitaceae-sukuun (Kurkkukasvit:  Cucurbitaceae)  ja Lagenaria-lajiin, ne voivat risteytyä keskenään. Tämä kannattaa pitää mielessä mikäli kasveista on tarkoitus ottaa siemeniä.