Käsinpölytys
Jättikurpitsat kannattaa aina pölyttää itse. Suomessa kausi on lyhyt ja sateisemman jakson sattuessa pölyttäjähyönteiset eivät lennä, minkä johdosta voi helposti jäädä ilman hedelmää tai pölytys myöhästyä niin pitkälle loppukesään ettei hedelmällä ole enää aikaa kasvaa suureksi.
Käsinpölyttämällä voi myös varmistua siitä, että kasvavasta kurpitsasta kerätyt siemenet ovat aitoja jättejä eivätkä risteytymiä muiden samalla kasvupaikalla kasvaneiden kurpitsoiden kanssa. Kasvavaan hedelmään pölyttäjä ei vaikuta, ainoastaan kyseisessä hedelmässä oleviin siemeniin, ts. seuraavaan sukupolveen. Kaikki harastajien toisilleen lähettämät siemenet ovat käsinpölytettyjä, valittu emokasvi ja sopiva pölyttäjä kasvi. Tällä menetelmällä ennätykset ovat parantuneet 30 vuodessa maailmalla noin 200 kilosta yli 1000 kiloon. ME-kurpitsa painaa 1054 kg eli 2323.7 paunaa (Beni Meier, Sveitsi v. 2014).
Kuinka käsinpölytys suoritetaan?
Toukokuun aikana ulosistutettuihin kurpitsoihin alkaa muodostua hyvin nopeasti hedekukkien( tuttavallisesti poikakukkien) aihioita. Nämä poikakukkien alut ovat selvästi nähtävissä kesäkuun alkupuolella jo. Poikakukan tunnistaa siitä että nupun alla on pelkkä suora varsi mikä kehityessään venyy yhä pidemmäksi.
Emikukat( tyttökukat) muodostuvat myöhemmin, yleisesti ensimmäiset pääversoon n. 2-3 m etäisyydellä juuresta. Tyttökukan tunnistaa helposti siitä että nupun alla oleva varsi on lyhyempi, sekä siitä että nupun alla on selvästi näkyvissä tulevan kurpitsan aihiona pieni pallukka.
Pölyttämään
Avomaalla Etelä-Suomessa voi päästä pölyttämään aivan kesäkuun loppupuolella, todennäköisemmin kuitenkin heinäkuun alusta puoleenväliin mennessä. Optimaalinen sijainti pölytettävälle tyttökukalle on pääversossa min. 3 metrin päässä istutuskohdasta. Jos pölytysajankohta tuntuu siirtyvän ajallisesti liian pitkälle, voi pölytyksen tehdä jo 2,5 metrin päässä sijaitsevaankin kukkaan. Kun ensimmäinen tyttökukka on näkyvissä kannattaa sen kasvua seurata päivittäin, kukan nuppu muuttuu aukeamista edeltävänä päivänä/iltana selkeästi kellertäväksi. Nyt kun tällainen kukka on bongattu seuraavana tehtävänä on valita joko toisesta jättikurpitsan taimesta tai samasta taimesta kellertäväksi muuttuneet, seuraavana päivänä aukeavat poikakukat. HUOM! Käytä vain yhden taimen poikakukkia jos haluat puhtaan risteytyksen. Samasta taimesta toki voi käyttää useammankin pojan.
Poikakukat voi joko sitoa kiinni nupun yläosasta tai ottaa illalla maljakkoon jääkaappiin tai ikkunalaudalle. Avautuva tyttökukka sidotaan kiinni nupun yläosasta narulla tai esim. harson palasella. Myös pyykkipojan avulla voi varmistaa ettei nuppu aukea vahingossa. Pölytys suoritetaan mieluiten aikaisin aamulla, klo. 06-10 välillä. Aikaisella pölytyksellä pyritään varmistamaan onnistunut lopputulos. Kuinka pölytetään? Poikakukista otetaan kukan terälehdet pois, avataan tyttökukan sidos ja tupsutellaan poikakukilla emiötä tasaisesti joka puolelta. Pensseliä ei tarvitse käyttää. Kun siitepöly on tasaisesti levitetty tyttökukka sidotaan uudestaan kiinni jottei pölyttävät hyönteiset pääse pilaamaan puhdasta risteytystä. Tuon suojauksen voi purkaa 24 tunnin kuluttua. Viimeistään 10 päivä kuluttua näet onko pölytys onnistunut vai ei. Jos se onnistui, kasvaa pallukka isommaksi ja isommaksi. Jos ei onnistunut, tyttökukan pallukka kasvaa kuitenkin jonkin verran mutta sitten lopettaa kasvunsa. Sen kiilto häviää ja se pehmenee. Jos näin tapahtuu, leikkaa pallukka pois kasvista.
Syy pölytyksen epäonnistumiseen voi olla esimerkiksi liian kuumassa kelissä. Jos pölytys tehdään +30 asteen ylittävinä päivinä käy usein niin että kasvi myöhemmin abortoi hedelmän. Toinen syy epäonnistumiseen on että tyttökukkan ei ole saatu tarpeeksi siitepölyä oikeaan paikkaan.
Kannattaa aina yrittää pölyttää useampi tyttökukka jotta varmasti saadaan aikaan onnistunut lopputulos, joka on kaksi pölytettyä tyttökukkaa kasvia kohti: se varsinainen pääversossa oleva ja sitten sille varalla oleva sivuversoon pölytetty. Koskaan ei voi tietää mitä kauden aikana sattuu, joten on hyvä alkuun pitää varalla kahta kasvavaa hedelmää.
Pölytyksen jälkeen kannattaa merkitä ylös mitä taimea käytti pölyttäjänä sekä minä päivänä pölytys suoritettiin. Näin tulevan kurpitsan kasvua on helppo seurata.