logotaustatta

 
 

Huomioithan! 

Ohjeet on suunnattu kilpakasvatukseen. Kotipuutarhurin, kaupasta ostetuille kurpitsan siemenille nämä ohjeet eivät ole kaikilta osin tarkoituksenmukaiset. Lannoituskin on jättien mukainen, ei siis noudata purkkien ja pussien taulukoita tavallisten hyötykasvien kasvatukseen tarkoitettuja määriä.

Kasvatettavan hedelmän valinta

Taimeen on hyvä pölyttää aluksi useampi hedelmä. Pääversoon pölytetyt kasvavat parhaiten. Aina kuitenkaan ne eivät lähde hyvään kasvuun eli sivuversoihinkin on hyvä pölyttää muutama hedelmä varmuuden vuoksi. 

Muutaman päivän kuluttua pölytyksestä hedelmät ovat turvonneet selvästi. Jos pölytys on onnistunut, 5-7 päivää vanha hedelmä on noin appelsiinin kokoinen. 

Muista! Jos kukka ei pölyty, saattaa hedelmä kasvaa koripallon kokoiseksi ja alkaa sitten pehmentyä ja abortoituu pois. Siksi on hyvä odottaa dap 20 päivää, ennen kuin valitsee kasvamaan jäävän hedelmän. (Dap - pölytyksen jälkeiset päivät)

Kun pölytyspäivä on tiedossa, niin pehmeän ( tärkeä seikka - pehmeä mittanauha) mittanauhan avulla on helppo seurata hedelmän kasvua. Mittausohje on kohdassa OTT ja samassa kohdassa on taulukko painoarviosta. Mittaamalla voit arvioida kasvun kg/vrk, kun mittaat samaan vuorokauden aikaan.

10 päivää pölytyksen jälkeen (pölytyksen jälkeinen päivä on päivä 1 (dap 1) hedelmän ympärysmitta on n. 40-70 cm vaakatasossa mitattuna, kanta/nuppu linjassa. Hedelmän alle ei mittanauhaa kannata laittaa lainkaan. Nuoren hedelmän pinta on hyvin pehmeä ja mittaus vaurioittaa hedelmää. Kannattaakin mitata ensimmäisen kerran vasta kun hedelmä on saavuttanut dap 10 päivän iän.

 

Hedelmän muoto ja asettaminen alustalle 

Hyvän kasvun lisäksi kannattaa katsoa että hedelmä on symmetrinen. Pyöreä tai soikea on tavoiteltu muoto. Hedelmä asetellaan alustalle niin, että nuppu (eli napa) on suurinpiirtein samassa vaakataso linjassa kannan kanssa. 

Epäsymmetriset ja toispuoleiset hedelmät eivät ole paras mahdollinen lähtökohta. Epäsymmetrisyyden näet jo tyttökukasta. Jos emi on 4-lohkoinen tai vajaasti kehittynyt, tulee hedelmästäkin epämääräisen muotoinen. Hedelmän epämääräinen muoto altistaa hedelmän ratkeamiselle. Kiinnitä siis huomiota riittävään ja oikea-aikaiseen kukituslannoitukseen versojen kasvuvaiheessa, jotta saat aikaan kunnollisia tyttökukkia. 

Hedelmä on pölyttynyt, jos kasvu on jatkunut vähintään 20 päivän ajan pölytyksestä. Ennen dap 20 päivää, voivat pölytetyt kasvavat nuoret hedelmät lopettaa kasvun, syystä tai toisesta. 

Yhteen taimeen kannattaa lopulta jättää vain yksi hedelmä kasvamaan, loput voi poistaa, kun olet varma että haluamasi hedelmä on lähtenyt kasvuun, eikä abortoidu pois.

 

Nätti 5-lohkoinen kukka

 

6-lohkoinen

 

Epämuodostunut kukka

 

4-lohkoinen kukka. Lohkot ovat näkyvissä edelleen. Kaikki nuolen osoittamat sisennykset ovat erittäin herkkiä repeämille sisältä ulospäin. Sisennysten hedelmäliha ei ehdi kasvamaan riittävästi ja on ohuempaa. Tälläiseen kohtaan tulee hyvin herkästi repeämä sisäonteloon asti ja kausi on sitten sen hedelmän osalta siinä. Tämän vuoksi kukituslannoitus ennen kukintaa on tärkeää - jotta kasvi muodostaa kunnollisia 5 tai 6 lohkoisia tyttökukkia. Pelkästään kurpitsan aikaansaamaksi et voi jättää tyttökukkien laatua. Sinun tehtäväsi on lannoituksella kertoa kurpitsalle että nyt teet tietynlaisia kukkia.

 

Verson kääntäminen

Jotta mahdollistetaan hedelmän kasvu, on versoon syytä tehdä loiva S-mutka hedelmän kohdalle. Hedelmä on raju kasvaessaan ja jos verso ei ole käännetty, repii hedelmä verson irti. 

 

Hedelmän kasvatus

Hedelmän lähtiessä kasvuun on tehtävä useampi samanaikainen toimenpide.

1. Verso on käännettävä mutkalle

2. Verso tulee olla löysällä eli estetään verson juurtuminen hedelmän läheltä maahan. Vähintään metri molempiin suuntiin

3. Hedelmän alle on laitettava alusta

4. Hedelmän asento on korjattava napa/kanta-linja vaakasuoraksi

5. Poista hedelmän kohdalta sivuverso ja tarpeen mukaan ennen ja jälkeen hedelmän

6. Lannoitusta on muutettava. Enää ei tarvitse kukkia, nyt kasvatetaan hedelmää

 

Kun ylimääräiset hedelmät on poistettu, alkaa valittu hedelmä kasvamaan reippaasti. Yleisesti kasvu nopeutuu selvästi kun hedelmä on saavuttanut dap 20 päivän iän. 

Dap 1 - pölytyspäivä

Dap 5-7 - hedelmä on noin appelsiinin kokoinen

Dap 10 - hedelmän ympärysmitta on noin 40-70cm

Dap 20 - voit olla jo melko varma että hedelmä ei abortoidu pois

 

Hedelmän alusta

Kasvavan hedelmän alle kannattaa melko aikaisessa vaiheessa laittaa esim. mansikkakangasta, stryroxia/vesivaneria, kaivaa trukkilava ja styrox päälle tai koota noin neliön alalle hienoa hiekkaa patjaksi, jottei se ole suoraan märkää maata vasten. Alustan materiaali tulee valita siten että se kestää kurpitsan painon ja että alusta ei vaurioita kurpitsaa kasvaessaan. 

Siksi hiekan käytössä hedelmän alla tulee huomioida ettei ole kiviä, paakkuja tms muuta kovaa. Alusta ei myöskään saa kerätä vettä tai olla kostea. Näin toimien hedelmä ei pääse mätänemään pohjasta. 

Huomioi se että, teet nämä toimenpiteet heti kun hedelmä on varmasti kasvussa. 

Hedelmän kasvu on parhaimmillaan todella ripeää. Painoa kertyy parhaimmillaan vuorokaudessa 10-20kg ja ympärysmittaa 17 cm. On myös hyvä huomioida että hedelmä kasvaa lämpiminä kesäöinä enemmän kuin päivällä. Jos suoritat päivittäistä mittausta niin ota OTT-mitta aina samaan aikaan vuorokaudesta.

Hedelmä on hyvin nopeasti niin painava, ettei nostaminen enää käy helposti.  Vaikka hedelmää vielä pystyisi nostamaan, on hedelmän pinnan vaurioitumisen riski todella suuri.

Kasvaessa hedelmän kanta eli se missä on verso, nousee koko ajan ylöspäin ja kanta työntyy versoon päin. Seuraa hedelmän muotoa että kanta-napa-linja pysyisi vaakatasossa niin pitkään, kuin siihen on mahdollista itse vaikuttaa. Seuraa myös versoja, että ovat löysällä, etteivät taitu tai repeä irti hedelmän kasvaessa. 

Edellisten syiden vuoksi hedelmän läheisyydessä kannattaa katkaista lehtihangasta lähtevät juuret ainakin metrin matkalta ennen ja jälkeen hedelmän. Tällöin verso pääsee vapaasti nousemaan hedelmän kasvaessa. Verson alle kannattaa laittaa tukipalikoita versojen noustessa. Kurpitsan asentoa ja paikkaa kannattaa vahtia, että on hyvin - niin kauan kuin sitä pystyy liikuttamaan. Näin kanta ei pääse repimään itseään irti. 



Lannoitus kun hedelmä kasvaa (lisää tekstiä lannoituksesta tulossa omaan lannoitusosioon)

Kun hedelmä on hyvässä kasvussa voi lannoitusta alkaa lisäämään vähitellen. 

Tässä kohtaa muutetaan lannoitusta. Seuraa lehtien ja versojen väritystä typen osalta. Mg vanhojen lehtien keltaisuutena. Kalium ym (kesken, tulee omaan osioon)

Kastelulannoitteet ovat toimineet hyvin. Liian typpipitoiset lannoitteet kannattaa jättää syrjään tässä vaiheessa kasvukautta. Esimerkiksi syyslannosta voi sekoittaa veteen ja kastella sillä koko kasvualustan. 

Kemiallisten lannoitteiden annostelussa kannattaa olla tarkkana, mieluummin useammin ja vähän kerrallaan kuin harvoin ja paljon. Tai vähän ja vähän, muista että kasvatat jättikurpitsaa, niin tuotteiden ohjeet eivät sovellu jätille. Seuraa lehdistön väritystä.

Jos ravinnearvot vaihtelevat huomattavasti voi kasvu häiriintyä. 

 

Hedelmän suojaus

Hedelmän pinta on hyvin herkkä. Varsinkin jos kasvatat oranssia kurpitsaa on pinta hyvä suojata lähes kaikelta. 

Huomaat pian, että olet paikallinen nähtävyys kurpitsasi kanssa. Hedelmä vetää puoleensa ihmisiä kameroineen. Siksi on hyvä laittaa laudat mitä pitkin kuljetaan, suojata hedelmä ja olla itse paikalla kertomassa vieraille kuinka kurpitsan kanssa ollaan. 

Hedelmä kiinnostaa erityisesti harakoita ja käyvätkin herkästi nokkasemassa kolon. Siili saattaa maistaa ja etanat tykkäävät myös kerääntyä kosteaan kurpitsaan. Onneksi täällä Suomessa ei ole murmeleita ja kurpitsakuoriaisia. Pääsemme siis vähällä. 


Kasvava hedelmä on syytä suojata alkuvaiheessa auringon suoralta paahteelta.  Syksyllä taas kylmältä. 

Yksinkertaisin koko kauden suoja on laittaa esim lakana peitoksi. Se suojaa sekä auringolta että kylmältä ja kuivuu kostuttuaan nopeasti. 

Jos on viitseliäisyyttä niin kannattaa rakentaa yksinkertainen mutta kestävä katos esim puutavarasta ja kevytpeitteestä. Alkuvaiheessa voi myös laittaa puutarhapöydän mutta sehän jää pieneksi kun kurpitsa kasvaa. Antaa tosin aikaa nikkaroida katoksen. 

Vettä pitävällä katoksella saa suojan auringon paahdetta vastaan ja estää hedelmän (ja syksymmällä hedelmän päällä käytettävien peitteiden) kastumisen.

Katoksen ja lämmittävän peitteen väliin pitää jättää reilu ilmatila. Mikäli peite on paksu, kannattaa se syksyllä lämpiminä päivinä ottaa päivällä pois, jotta hedelmä saa varastoitua lämpöä ja laittaa peite yöksi takaisin päälle. 

Hedelmän vrk lämpötila on hyvä pitää mahdollisimman tasaisena. Siksi syksymmällä yöksi peitot päälle ja päivällä pois kun paistaa aurinko. Kesällä päivisin on hyvä suojata hedelmä liialta paahteelta.

Kun suoritat ott-mittausta, huomaat, että kesällä hedelmän kasvu on suurempaa yöllä kuin päivällä. Kun syksyllä yölämpötilat putoavat niin suurin kasvu on päivällä ja yöllä pienempi. Syksyllä vrk kasvu suorastaan romahtaa. Siksi on hyvä saada kurpitsa pölytettyä ennen juhannusta, jotta saadaan mahdollisimman monta kesän lämpimää yötä käytettyä kasvuun. 

Jos lasketaan että kasvu olisi vaikka 20kg/vrk ja jos pölytys myöhästyy vaikka viikon (7 päivää) niin kyllä se vaikuttaa loppupainoon. 

 

Kastelu

Kastelu on avainasemassa hedelmän kasvaessa. Jos kastelet liian vähän ja sattuukin satamaan, kurpitsa saa yhtäkkisesti paljon vettä ja keksiikin että nyt otetaan spurtti ja hedelmä on halki. Tähän voi sanoa että oma vika. Miksi et ole juossut ahkerammin kastelukannujen kanssa. 

Tämän vuoksi on erittäin tärkeää että vesi on helposti saatavilla.

Muut sudenkuopat


Luonnon kanssa kun touhutaan niin kaikkea voi sattua. Neuvojen saamista varten kannattaa ottaa kuva huolestumista herättävästä asiasta ja laittaa se jäsenten keskustelupalstalle. 

Erilaisista tuholaisista etanat ja jyrsijät lienevät yksi todennäköisimmistä kohdalle sattuvista ongelmista. Etanoita voi yrittää keräillä pois erilaisilla ansoilla ja käyttää ferramolia. Jyrsijöihin ansat ja kissa. Hedelmään asti jyrsijöitä tai etanoita ei kannata päästää.

Hedelmä saattaa myös alkaa pehmetä esim kannasta tai tyvestä. Pienehköihin haavereihin auttaa usein pelkkä pehmenneen kohdan rapsutus puhtaaksi. Vauriossa on hyvä käyttää vaikka vauvantalkkia ja pitää puhdistettu kohta kuivana. Kasvava kurpitsa korjaa itse pintavauriot. Jos vaurio ei tahdo lähteä korjaantumaan, on hedelmässä jokin vika - yleensä onttoon keskustaan asti oleva reikä.

Useat hedelmät vuotavat pinnasta hedelmänestettä kasvaessaan. Varsinkin lähestyessään lopullista kypsymistä, mutta tämä ei ole vaarallista. Töhnä tosin saattaa homehtua ja sen voi pestä pois kurpitsan pinnasta. 

Yleisestikin vanhemman kurpitsan pinta kestää vaurioituneen kohdan rapsuttelun puhtaaksi. Tämän jälkeen on hyvä kuivata pinta ja suojata kosteudelta.

 

Kannan halkeaminen

Kasvaessaan kanta saattaa haljeta. Tällöin tulee vetää halkeamasta viilto puhtaalla veitsellä hedelmään päin ja tehdä T-viilto päähän. Viilto ei saa olla niin syvä että menee hedelmälihan läpi, sisäonteloon. Näin toimiessa hedelmä ei ratkea itse. Kurpitsa korjaa itse vaurion kun pitää pinnan kuivana. 

Kannan halkeaminen ei vaikuta kurpitsan kasvuun ja hedelmän kuntoon. Kuvasta näkee että halkeama ei mene kannan sisältä hedelmään asti.